Читај ми!

Srbija (opet) do Tokija

Košarkaška reprezentacija Srbije će se od 16 časova boriti protiv nacionalnog tima Portorika za ulazak u finale Olimpijskog kvalifikacionog turnira, sa ove utakmice tokom emisije javljaće se Slobodan Maletić. Pre duela Srbije i Portorika, prvi polufinalni meč u dvorani „Aleksandar Nikolić“ igraju od 13 časova selekcije Italije i Dominikanske Republike, dok je finalni meč turnira na programu sutra uveče. Ne treba zaboraviti da plasman na Olimpijske igre i put u Tokio obezbeđuje samo prvoplasirana reprezentacija s ovog turnira čiji smo domaćini, pa je na ekipi selektora Igora Kokoškova velika odgovornost, pre svega zbog velikog broja povreda koje- nažalost- nisu mimoišle naš državni tim.

Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Srbije, akutelni svetski i dvostruki uzastopni evropski prvak i vicešampion OI, odigraće tri prijateljske utakmice sa Italijom, u okviru priprema obe selekcije za Olimpijske igre u Tokiju. Prvi meč odigraće u dvorani u Ubu u ponedeljak,  posle slede dva susreta u Beogradu. Razgovaramo danas sa Bojanom Milenković, primačem servisa našeg državnog tima, novom članicom poljskog kluba Hemik Police, inače šampiona u prvenstvu ove baltičke države, u susret najvećoj sportskoj smotri planete.

Reprezentativka Srbije u fudbalu i kapitenka Mašinca, Milica Stanković, uspela je da dve najveće ljubavi i strasti spoji u jedno. Fudbalski savez Srbije joj je ponudio, a ona s radošću prihvatila da, kao diplomirana pedagoškinja, učestvuje u "UEFA Playmakers" edukaciji, s ciljem da animira devojčice uzrasta od pet do osam godina da počnu da treniraju fudbal. Milica će program sprovoditi u Nišu, ali i u drugim gradovima Srbije. UEFA je osmislila originalan način kako da devojčicama približi fudbal i "natera" ih da ga zavole, a to je kroz omiljene crtane likove. Milica će nam danas ispričati kako će to izgledati u praksi, ovako- bez sumnje- zvuči više nego zanimljivo.

Fudbalerke subotičkog Spartaka saznale su ko će im biti protivnik na početku kvalifikacija za Ligu šampiona. U novom sistemu takmičenja, koje ima turnirski oblik, prvak Srbije će u polufinalu grupe 9 igrati protiv Pimaunt junajteda iz Republike Irske. Ukoliko bude bio bolji, Spartak će u finalu, za prolaz u drugu rundu kvalifikacija, igrati sa boljim iz duela Tvente (Holandija) - Nike (Gruzija). Utakmice prvog kruga igraće se 18. (polufinala) i 21. avgusta (finale), a turnir se igra u Holandiji. Kako intenzivno pratimo fudbal u konkurenciji dama, a Spartak je već godinama neprikosnoven u domaćim takmičenjima, saznaćemo kako u Subotici reaguju na volju žreba i odluku da igraju u gostima, budući da je i Spartak imao dobru volju da ugosti rivalke iz svoje kvalifikacione grupe.

Razgovaramo ovog popodneva i s Teodorom Vukojević, jednim od bisera našeg streljaštva i bez sumnje, damom koja će obeležiti godine koje dolaze u ovom, trofejnom sportu. Mnogo medalja i trofeja je za 18-godišnjom Kragujevčankom, članicom kluba Čika Mata, baš nedavno su ona i njen sugrađanin, iskusni Stevan Pletikosić, dominirali na prvenstvu Srbije, Teodora je pobedila u gađanju MK puškom iz ležećeg stava i prvak države iz trostava, još uvek ima pravo učešća i u juniorskoj konkurenciji, pa priznanja samo `pljušte`. Danas nam se javlja s dalmatinskog primorja, iz Solina, gde učestvuje na jednom takmičenju prijateljskog karaktera, potom sledi finale Kupa Srbije kod nas i konačno državno juniorsko prvenstvo, Teodora sve to postiže s lakoćom. 

Fudbaleri novosadske Mladosti i zaječarskog Timoka novi su prvoligaši, posle odigranih dvomeča sa ekipama Teleoptika, odnosno Sloge iz Požege. Naš sagovornik danas je mladi fubalski trener Vojkan Rajčić, koji će sa klupe predvoditi dugovečni klub sa Kraljevice, ekipu Timoka. Zaječarci su tako četvrti put u istoriji u drugoj diviziji srpskog fudbala, ali vele da se neće ustručavati ni napada na elitu, već u ovoj, povratničkoj sezoni, koju su svi tako nestrpljivo čekali, od uprave do igrača. Start priprema zakazan je za ponedeljak, šef struke Zaječaraca ispričaće nam kako će one izgledati, a zajedno ćemo najaviti i novi stadion Timoka, koji bi trebalo da bude u funkciji od sledeće jeseni, rađen po standardima UEFA.

Regionalna bokserska liga pokazala se kao pun pogodak, na sve strane vlada ogromno interesovanje, u svim republikama bivše nam zajedničke države. Loznica je sinoć bila ubedljiva u duelu sa Železničarom iz Sarajeva i savladala goste rezultatom 16-4, dok je pravi spektakl sutra uveče, i to pod otvorenim nebom, sastaju se na ringu na Adi Ciganliji bokseri Crvene zvezde i zagrebačkih Vitezova, i jedni i drugi u najjačim sastavima. Razgovaramo sa direktorom BK Crvena zvezda Predragom Lečićem, koji najavljuje odličan duel, posle koga Zvezdu očekuje i plej of Lige Srbije, gde će ukrstiti rukavice sa momcima iz BK Naisus iz Niša

Pratimo, naravno, i dešavanja iz sveta kulture, kao i javnog i umetničkog života. Danas se u Aranđelovcu otvara 56. po redu manifestacija Mermer i zvuci, dok se u Plavincu kod Smedereva održava 22. Kosidba, sa više od sto učesnika iz zemlje i inostranstva. U galeriji Narodnog muzeja u Vranju sinoć je otvorena izložba Najlepša zemlja, Ruskog geografskog društva. Balkanska smotra mladih strip autora u organizaciji škole stripa "Nikola Mitrović Kokan",  održana u Leskovcu, nadmašila je mnoge rekorde - osim što je najstariji festival na prostoru bivše SFRJ, ove godine je oboren svetski rekord po broju zemalja učesnika - 2.817 izlagača iz 80 zemalja sa šest kontinenata je poslalo svoje radove na festival.  Kad smo već kod grada na Veternici, pred nama je i sada već tradicionalni, petnaesti po redu Leskovački karneval, koji se održava od 6. do 10. jula. Narednog vikenda počinje Drinska regata u Ljuboviji, koja se uvek održava u drugoj sedmici meseca jula, na Svetski dan raftinga.

Postoji običaj da se uoči praznika Petrovdana  (12. jul) pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze na štapu od leske. „LilaLo" je muzičko scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen narodnom običaju lilanje koji je autentičan za grad Loznicu i za Podrinje. Prvo izdanje `Belgrade Fort Festa` održaće se 9. i 10. jula na Kalemegdanskoj tvrđavi , u rovovima kod Vojnog muzeja. Povodom rođenja čoveka koji je zadužio čovečanstvo, Nikole Tesle, Udruženje Ličana "Lika" Subotica organizuje manifestaciju "Dani Nikole Tesle u Subotici". Pred nama je i festival `Lepota različitosti`. Smotra folklora i horova manjinskih zajednica, sa akcentom na češku kulturnu baštinu. Održava se trodnevno, u Kruščici i Beloj Crkvi. Najavljujemo i koncert jednog od najvećih flautista današnjice Denisa Burjakova ,po prvi put u Srbiji, i to na popularnom `Kolarcu`, u organizaciji Asocijacije flautista Srbije `Miodrag Azanjac`. Milan Petrović, poznati beogradski kompozitor i klavijaturista, nastupiće sa svojim Kvartetom u okviru devete sezone popularnih `Koncerata na Zidiću`. U intimnoj atmosferi karakterističnoj za ove nastupe, u samom centru grada, na otvorenom, publika će biti u prilici da čuje izbor najboljih autorskih kompozicija Milana Petrovića nastalih u proteklih 10 godina.

Sutra i preksutra u Klubu galeriji `Polet` u Cetinjskoj ulici 15 u Beogradu, biće održan sedmi po redu festival fantastične književnosti `Art Anima`. U Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu u toku je izložba dečjih radova, pod nazivom `Igra`. Izložba fotografija `Svedoci tradicije` otvorena je u Kulturnom centru Zrenjanina. Govorimo i o Oktobarskom salonu, predstojećem festivalu `Exit`, večerašnjem koncertu Kamernog orkestra Gudači sv. Đorđa na letnjoj pozornici biblioteke u Kladovu. U utorak, 6. jula, u Salonu kod Porte u Vršcu Udruženje `Tačka susretanja` i KUPU `Češka beseda` organizuju veče od nazivom `Kultura prožimanja Česi-Srbi`. Mladi, nadareni pesnik Kosta Kosovac predstaviće svoju prvu zbirku izuzetnih pesama `Džemperi za kamenje` 7. jula u beogradskom Studentskom kulturnom centru.

Biće reči i o sutrašnjem javnom izvođenju `Karmen`, zahvaljujući Mariji Jelić. Najavićemo predstojeći `BITEF`, zatim džez druženje za gurmane, zakazano za danas i sutra, u botaničkoj bašti `Jevremovac` u Beogradu, osvrnućemo se i na završenu, osmu po redu, rukometnu akademiju koju predvodi i organizuje Andrea Lekić. Čućemo i razgovor s košarkašicom Tinom Krajišnik, Zlatko Bolić priča o filmu posvećenom košarkaškom velikanu Bori Stankoviću, svoje nove romane predstaviće Pavle Zelić i Laura Barna.

Najavićemo i brojna druga dešavanja iz svih oblasti sveta koji nas okružuje. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić pripremiće nam novi predlog jelovnika za nedeljni ručak i generalno za leto, sastavljen od lakše hrane, koja pogoduje zdravlju. `Zamešaćemo` i mi malo muzičkom ponudom, sastavljenom od starih hitova, prepoznatljivih nota i nekih novih numera, sa svetskih top lista, za sve ukuse i generacije.
 
Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво