Читај ми!

Juriš na medalju

Najbolje košarkašice Srbije nalaze se nadomak još jedne medalje, ovoga puta u Španiji gde su- do sada- dogurale do polufinala. Novi, večerašnji rival Belgija takođe ima najozbiljnije pretenzije kada je ovo takmičenje u pitanju, uostalom- ko dođe do polufinala, taj svakako razmišlja i o finalu, a onda i o peharu. Izabranice Marine Maljković uverile su nas da su superiorne i na igračkom, i na mentalnom, i na fizičkom planu, potvrđuju pobedničke želje i u današnjoj emisiji. U drugom polufinalu igraće Francuska i Belorusija, sem devojaka iz `zemlje galskih petlova` gotovo da ne vidimo neku baš veliku prepreku na putu do zvanja šampiona Starog kontinenta. U našoj emisiji danas ćemo čuti Nevenu Jovanović, Maju Škorić i Jelenu Bruks, uoči važnog duela sa belgijskim `čokoladicama`

Sportska mreža Beograd- Sportnet pratila je mlade sportiste i sportistkinje i tokom najveće pandemije korone, sada je- kažu naši gosti Mina Batak i direktor Damir Đorđević, došlo vreme i da se malo slavi. Već tradicionalno Sportnet dodeljuje priznanja najuspešnijim fudbalerkama Srbije, ovoga puta- posle mnogo zapleta i `peripetija`- nagrada ide u ruke, odnosno noge Tijane Filipović, koja je sa svojim, subotičkim Spartakom bila dominantna na domaćoj sceni. Istina, oko izbora najbolje nije išlo sve tako glatko, bilo je glasanja, nadglasavanja, pa čak i `penala`, odnosno, dodatnih glasanja i tek tu je, za dlaku, zvanje najbolje izmaklo Nini Matejić iz Požarevca. Tijani je pripalo i zvanje najboljeg strelca, dok je bez premca u svojoj kategoriji bila Milica Kostić, njena klupska koleginica, među stativama. U izboru su učestvovali kapiteni ekipa, treneri, a bogami i ljudi koji dele pravdu na terenima širom Srbije.

Slobodan Halilović, legendarni fudbaler i trener niškog Radničkog, vratio se iz Kuvajta, gde je vodio s klupe ekipu Jarmuka. Zapamćen je kao član one famozne evro-postave Nišlija kojha je harala Evropom, ali i po vrednom radu u ulozi trenera u brojnim klubovima, uz koje je uvek ostajao dušom. Popularni Halil drugačije ne ume i ne može. Tako je bilo od časa kada je 1984. godine ušao u trenerski svet, kao asistent Mići Duvančiću u Radu sa Banjice, tako je i danas, kada su ga putevi vodili i vode širom planete. Svuda je ostavio trag kao čestit čovek, predan poslu i `zelenom tepihu`, jer igrači- bez sumnje- vole kada šef ume i na delu da im pokaže kako se izvodi neka kombinacija, radi finta ili bilo šta što fudbalsku igru čini atraktivnom.

I ove subote, bavimo se, dabome, i dešavanjima iz sveta koji nas okružuje, događajima iz kulture, iz sveta javnog i umetničkog života. Dvadeset treća Balkanska smotra mladih strip autora održava se ovog vikenda u Leskovcu. U okviru `Večeri na Kosančiću`, u utorak će na ovom prostoru gostovati poznati strip autor Aleksandar Zograf. Iste večeri, premijeru će imati plesna predstava `Šelter`, na festivalu BITEF. Narodni muzej Kruševca pridružuje se proslavi 650 godina od postanka grada, izložbom pod nazivom `Spomenik kosovskim junacima-svedok epohe`. Postavka `Pod sjajem zvezda`, odosno izložba fotografija Brajana Rašića biće otvorena u sredu, u salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Muzej afričke umetnosti ima širom otvorena vrata tokom vikenda, zbog svih onih koji su ljubitelji Afrike, afričkog bazara i zvukova afričkih bubnjeva .

`Oktobarski salon- beogradsko bijenale`, tradicionalna je manifestacija koja je sinoć otvorena u parku ispred Muzeja Jugoslavije. Izložba `Sanjarenja o zajedništvu`, Bojane S. Knežević, biće otvorena u utorak u galeriji Doma omladine Beograda. Prvi celovečernji koncert Gradskog dečjeg hora Kulturnog centra Zrenjanin biće održan sutra u atrijumu Narodnog muzeja ovog grada, Najavljujemo i novu izložbu u galeriji `Singidunum`, uz podsetnik na otvaranje ovog prostora 1980. godine. Ravno selo međunarodni festival debitantskog filma održava se ove godine od 1. do 4. jula. Prvi `Open Air Jazz` festival u Beogradu održaće se pod nazivom `Jazz in the Garden`, na više bina u Botaničkoj bašti "Jevremovac" 3. i 4. jula, uz učešće brojnih poznatih imena ove muzičke kategorije.

Nikola Jerković je trener odbojkaškog kluba Inđija, sa kojim je obezbedio ulazak u Super ligu Srbije. Imao je tokom karijere dosta takvih uspeha, a ovom prilikom beležimo još jedan, pomenuti, a komentarišemo i upravo završenu Ligu nacija u odbojci. Finale dostojno bogova kada je ova igra u pitanju, i jedan i drugi rival dali su sve od sebe, na kraju pehar ide Amerikankama. Naše devojčice su na ovom turniru igrale s promenljivim uspehom, ali treba imati u vidu da ih nisu štedele ni povrede, kao i da je u pitanju generacija koja će tek imati šta da kaže na domaćoj i međunarodnoj sceni. Ovde su se malo razigrale, navile jedna na drugu, nagovestile svoje mogućnosti, dokaz da je to sve kako treba jeste poziv selektora Zorana Terzića za čak šest igračica iz te postave, odnosno činjenica da ih je uvrstio na širi spisak učesnica Olimpijskih igara.

Predstavljamo danas, kad je već u centru pažnje ženska košarka, i Natašu Bučevac koja je u ovom sportu preko dvadeset godina, baveći se prethodno i košarkom 3 na 3 i karateom. Brojni klubovi su se naprosto otimali o nju, želeči da je vide u svojim redovima, ali ona je čeznula o tome da jednom ponovo dođe u svoj rodni grad Prijepolje, opet zaigra za KK Mileševku,a uz to je i diplomirala na Fakultetu za sport i radi kao nastavnca fizičkog vaspitanja. Sa Partizanom je osvajala nacionalni kup i regionalnu VABA ligu, igrala je i za Vojvodinu, za reprezentaciju Srbije 3 na 3 igrala na Evropskom prvenstvu...Sa svojom Mileševkom obarala je rekorde poput onih koji podsećaju na američke profesionalne lige, nažalost klub nije u prilici da isprati visoke finansijske zahteve neophodne za neki viši rang takmičenja.

Danas se u Guči održava treći po redu Hajduk fest, sa bogatom kulinarskom ponudom, ali neće proči ni bez sporta i muzike. Festival monodrame i pantomime u Zemunu ove godine održava se od 1. do 4. jula na sceni Pozorišta lutaka `Pinokio` i u Staroj carinarnici u Zemunu. Novosadski slikar, animator i ilustrator Mileta Poštić za utorak najavljuje jedno interesantno kulturno dešavanje. Trio harfi `Paskal`, koga čine Jelena Tutić, Jana Čubrilović i Irina Pejoska muziciraće u ponedeljak, preksutra, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić i ove subote nudi nam novi predlog jelovnika za nedeljni ručak, a potrudili smo s ei oko muzičke ponude, da bude za različite ukuse i generacije, uz stare dobre melodije i hitove sa aktuelnih top lista. Podelićemo i ulaznice za nekoliko predstava Opere i Teatra `Madlenijanum`.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво