Читај ми!

Kvantni računari - brže je bolje

Ovih dana, u Nemačkoj je predstavljen prvi kvantni računar koji je instalirao američki računarski gigant IBM, dok, u isto vreme, i Evropa aktivno radi na unapređenju te obecćavajćce tehnologije. Kompjuter „Q System One“ instaliran je u blizini Štutgarta, u saradnji sa nemačkim stručnjacima i već radi od aprila, a smešten u staklenu kocku visoku 2 metra koja ga štiti od buke i drugih fizičkih smetnji, na koje ovi računari mogu biti osetljivi. U IBM-u se nadaju da će iskoristiti snagu kvantnog računara za potencijalni razvoj novih materijala, lekova ili veštačke inteligencije, a Nemačka vlada najavila ulaganje od oko 2 milijarde evra u istraživanje kvantne tehnologije do 2025. godine. Pokušaćemo da objasnimo šta je kvantna tehnologija, na kojim principima radi i šta nam ona donosi u svakodnevnom životu.

Istraživanja u Britaniji pokazala su da kovid u toj zemlji sada ima drugačije simptome. Najčešći simptomi delta varijante korone su glavobolja, grlobolja i nos koji curi, često bez temperature. Istraživanje o simptomima kovida kaže, da ako mlađi ljudi zarade delta varijantu virusa mogu da se osećaju kao da imaju jaku prehladu i, mada ne moraju da budu ozbiljno bolesni, mogu da budu zarazni i da druge ljude dovedu u rizik. U Srbiji još uvek nije detektovan indijski soj koronavirusa, ali je potvrđen i u okruženju, u Mađarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji. Ovaj soj virusa je mnogo zarazniji i brže se širi, pa se postavljaju pitanja koliko su postojeće vakcine delotvorne protiv mutiranih virusa, hoćemo li dovoljno brzo prepoznati novoobolele i ima li mesta našoj primetno nastaloj opuštenosti?

Leto je stiglo u naše krajeve. Kako provesti u gradu najtoplije godišnje doba, koje manifestacije, sa koliko mera predostrožnosti, će biti održane narednih meseci? Šta se priprema u većim gradovima Srbije? Rečju, govorimo o letnjim festivalima i dugo očekivanom, uobičajenom provodu i bezbrižnosti, ako je uopšte vreme za bezbrižnost, koliko god da nam nedostaje.


Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво