Читај ми!

Srpski jezik u regionu

Dugo najavljivan nastavak dijaloga Beograda i Prištine ispunio je predvidjanja. Razgovor je bio težak, bez napretka i konkretnih rešenja, ali biće nastavljen. Predsednik Vučić i premijer privremenih pristinskih institucija Kurti sastali su se u Briselu prvi put i razmenili oštre i suprotstavljene stavove. Albanska strana je odbila razgovor o Zajednici srpskih opština i zatražila priznanje nezavisnosti. To se nikada neće dogoditi, niti ima veze sa realnošću i odgovornošću, odgovorio je predsednik Vučić. Srbija će, medjutim, ostati posvećena dijalogu.

Rezultati nastavka dijaloga meriće se različitim aršinima u Briselu, Beogradu i Pristini. Kako će sve to uticati na dalji proces rešavanja kosovskog pitanja u Magazinu razgovaramo sa Slobodanom Zečevićem sa Instituta za evropske studije.

U Ženevi se sastaju predsednici Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Džozev Bajden. Uoči prvog susreta dva lidera, o temama, pitanjima i očekivanjima govoriće spoljnopolitički urednik Nikola Denčić.

U današnjoj emisiji i o položaju srpskog jezika u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. Kako unaprediti saradnju u oblasti prosvete i obrazovanja, ali i kako pomoći deci zainteresovanoj da uče srpski, o tome su, između ostalog, u Beogradu razgovarali ministri prosvete Srbije i Severne Makedonije Branko Ružić i Mila Carovska. Šta je dogovoreno, pitamo Milutina Stančića, direktora Uprave za jezike manjinskih zajednica u Vladi Severne Makedonije.

Na poslednjem popisu, više od 60 odsto građana Crne Gore izjasnilo se da govori srpskim jezikom. Da li će taj procent biti sačuvan ili poboljšan, nakon političkih promena u toj državi, da li se vraćaju u udžbenike srpski pisci i kako se čuva ćirilica, o tome razgovaramo sa profesorkom Filozofskog fakulteta u Nikšiću i predsednicom Matice srpske u Crnoj Gori Jelicom Stojanović.

Urednik i voditelj Ana Tomašević.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво