Читај ми!

Vučić: Nikada nećemo priznati Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dogovoreno da se do kraja jula nastavi dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou, što je, kako je rekao, dobro za očuvanje mira i stabilnosti. Vučić je, posle runde dijaloga pod okriljem Evropske Unije, poručio da su tri poruke sa sastanka - albanska strana ne želi da ispuni sporazume koje je potpisala, tražili su odmah da znaju kada ćemo priznati nezavisno Kosovo, a incidentima i provokacijama nazivaju to što Srbi žele da prisustvu liturgijama u svojim crkvama. Ne postoji ništa važnije za nas od obezbeđivanja sigurnosti za naše ljude u pokrajini i poštovanja svega što je potpisano, rekao je predsednik Vučić.

U Briselu je u toku sastanak američkog predsednika Džozefa Bajdena sa zvaničnicima Evropske Unije. Amerika se, kaže vratila, iako, dodaje, nikada nisu napustili savezništvo sa Evropom. Dodao je i da ima potpuno različito gledište od njegovog prethodnika u Beloj kući, te najavio da će obnoviti i unaprediti odnose sa Evropskom Unijom.

Vlada Srbije trebalo bi da potvrdi blaže mere koje je usvojio krizni štab. Epidemijska situacija je bolja, opada broj zaraženih I sve je manje pacijenata na bolničkom lečenju. Ipak, stručnjaci upozoravaju da i dalje nema dovoljno vakcinisanih, pa bi virus mogao da se aktivira ponovo na jesen. Danas je poslednji dan prijavljivanja građana za 3 hiljade dinara, vakcinisanih makar jednom dozom do 31-og maja. Prema najavama Ministarstva finansija, penzioneri će taj novac dobiti sutra, a od četvrtka počinje isplata i ostalim građanima.

Srpski turisti koji putuju za Grčku Koridorom 10, od danas na ulazu u Severnu Makedoniju, na graničnom prelazu Tabanovce dobijaju besplatne kartice za putarinu kroz tu zemlju. Vlada Severne Makedonije donela je odluku da za srpske državljane putarina bude besplata od 15. juna do 15. avgusta, u znak zahvalnosti Srbiji za doniranje vakcina protiv korona virusa.

Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima. Poslednjih godina broj nasilja nad starima je u porastu, a posebno su ranjive starije žene. Istraživanja pokazuju da su starije osobe često izložene raznim oblicima nasilja koje nad njima vrše članovi njihovih porodica, najčešće sinovi i unuci sa kojima žive. Kako bi se na ovaj poblem skrenula pažnja javnosti, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, otvorena je izložba pod nazivom „Otvori oči".

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Nenad Selaković i Irena Jelovac.

Producent Svetlana Stevanović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво