Читај ми!

Da li nam preti poskupljenje osnovnih životnih namirnica?

Rak dojke najčešće je maligno oboljenje u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti, čime naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi. Ono što je najveći problem, jeste što u momentu dijagnoze čak 6 do 10 odsto njih ima metastatski karcinom dojke , najnapredniju fazu ove bolesti koja je neizlečiva. Savremeni lekovi ovo oboljenje mogu da pretvore u hronično i time se znatno produžava život pacijentkinja. Oni, na žalost, jos nisu dostupni u kliničkoj terapiji. O ovom oboljenju i značaju uvodjenja inovativnih lekova o trošku države razgovaraćemo sa dr Anom Cvetanović, medikalnim onkologom sa Klinike za onkologiju UKC Niš.

Tragajući za razlozima nedavnog poskupljenja ulja, shvatili smo da na kretanje cena prehrambenih proizvoda najviše utiču dešavanja na svetskim berzama. A uljarice i žitarice tamo dostižu višegodišnje maksimume. Šta podstiče takav trend i ima li bojazni da će i na našem tržištu doći do poskupljenja osnovnih životnih namirnica, neka su od pitanja za agroanaliticara Žarka Galetina.

Nedavni protesti frilensera skrenuli su pažnju javnosti na to da su , osim zarada čije oporezivanje je bilo sporno, ovi radnici uskraćeni za mnoga prava koja ostvaruju druge kategorije zaposlenih. Država zato najavljuje donošenje zakona o fleksibilnim oblicima rada. Tim povodom sagovornica nam je Tanja Jakobi, izvršna direktorka Centra za javne politike.

Urednik i voditelj Olivera Stajić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво