Dobro je dobro činiti

Kada je prošle godine svet pokorio virus korona, internetom, među korisnicima jezika naše nekadašnje zajedničke države ma gde oni sada bili na zemljinoj lopti, počeo je da se deli citat iz jedne kolumne hrvatske spisateljice Bobe Đuderije (često pogrešno pripisivan Nikoli Tesli), napisan još 2016. godine. U njemu se, između ostalog kaže: "Treba činiti dobro do iznemoglosti, treba užasnuti svemir dobrotom, onako kako smo mi užasnuti količinom zla na svetu... Treba zbuniti svemir... Treba, jer je to jedino i jer ništa nema smisla. I jer je jedini udar na besmisao, to dobro." Izgleda da smo korona 2020. godine zaista uspeli da zbunimo svemir. Ovih dana, organizacija "Catalyst Balkans", koja je osnovana da bi podržala razvoj i širenje lokalne filantropije, objavila je godišnji izveštaj koji je pokazao da su u Srbiji građani i kompanije donirali više od 90 miliona evra za opšte dobro što predstavlja rast dobrotvornih davanja u odnosu na 2019. od 270 odsto! Više detalja u vezi sa ovom lepom vešću čućete u razgovoru sa Milošem Jankovićem iz "Catalyst Balkans".

Predstavićemo vam i Dejana Mihajlovića, jednog od dobitnika ovogodišnje nagrade za dobročinstvo "Virtus" koju već četrnaesti put dodeljuje Fondacija "Trag". Dejan Mihajlović nalazi se na čelu porodičnog poslovnog sistema sa sedištem u Paraćinu, koji već 30 godina napredujući ne zaboravlja lokalnu zajednicu.  Reč je o podršci u robi i novcu socijalno ugroženim sugrađanima, talentovanim učenicima i studentima, zaslužnim pojedincima u različitim sferama društvenog života, mnogim zdravstvenim, obrazovnim i kulturnim ustanovama, kao i organizacijama civilnog društva paraćinske opštine, što je kulminiralo prošle godine u vreme epidemije.

Predstavićemo vam i prvi konkurs za novoustanovljenu nagradu "Zagorka Golubović" za najbolji angažovani naučni rad objavljen u prethodnoj godini na koji Institut za filozofiju i društvenu teoriju poziva mlađe istraživače i istraživačice. Biće to prilika i da se u razgovoru sa Jelenom Vasiljević, višim naučnim saradnikom instituta setimo Zagorke Golubović, koja je bila jedan od utemeljivača socijalne antropologije u Srbiji i među osnivačima upravo Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

U "Magazinu na Prvom" i o pripremama kože za izlaganje suncu ovoga leta, kao i o radio drami u razgovoru sa ovogodišnjim dobtnicima nagrade "Vitomir Bogić" Dramske redakcije Radio Beograda 2, Goricom Popović, Gorčinom Stojanovićem i, najmlađom, Mirjanom-Minom Ivanović.

Sa vama - Elizabeta Arsenović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво