Читај ми!

Mislimo o zdravlju dok smo zdravi!

Najveći zdravstveni problemi građana Srbije su: visok krvni pritisak, bolovi u leđima, povišen holesterol i višak kilograma - čak 60 odsto našeg stanovništva muče kilogrami! To su neki od rezultata Nacionalnog istraživanja zdravlja stanovništva Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ o kojem ćemo  razgovarati sa dr Majom Krstić, članicom užeg istraživačkog tima. Da li je stres kriv za sve ili bismo ipak nešto mogli i sami da preduzmemo da ne bismo postali hronični pacijenti? A stres svakako ne može biti "krivac" što manje od trećine naših građana ima izabranog zubara.... 

Isto istraživanje pokazalo je i da je svaki sedmi mladi čovek između 15 i 19 godina pušač. Bliži se i Svetski dan borbe protiv pušenja u susret kome je Svetska zdravstvena organizacija objavila grafički prikaz dobrobiti po zdravlje svakog pušača koji donese odluku da prestane da puši - od prvih minuta kada je to učinio do petnaest godina kasnije. To je bio povod da se obratimo dr Iki Pešić, koja je 30 godina radila sa pušačima na odvikavanju od pušenja u Kliničkom centru Srbije na Klinici za pulmologiju, član je Komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja od 2003, jedan je od organizatora i član UO Udruženja „Misija zdravlja" i autorka knjige „Program za individualno odvikavanje od pušenja". Dobićemo i odgovor na pitanje - zašto je svako ko je ostavio pušenje ponovo istinski slobodan čovek.

U današnjem "Magazinu na Prvom" i o: preporuci Saveta Evrope da se od danas ukunu ograničenja za putovanja za vakcinisane osobe i sa liste tzv. trećih zemalja; situaciji sa pandemijom korone u Indiji; debati "Rod i kultura u Srbiji" u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka; Festivalu ruske kulture "Vernisaž" u Ruskom domu u Beogardu; viruelnoj izložbi  „Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv"  Muzeja Jugoslavije i Centra za američke studije Filozofskog fakulteta, kao i o ceni trešanja i ostalog sezonskog voća i povrća u Beogradu.

Sa vama - Elizabeta Arsenović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво