Читај ми!

Uljana repica u dobrom stanju, ali prinosi neće biti rekordni

U Srbiji je završena prolećna setva, a oči ratara uprte su sada u ozime kulture koje treba da im donesu prve prihode ove godine. Među njima je i uljana repica, koja je zasejana na oko 20 hiljada hektara, a trenutno je u dobrom stanju. To nam je potvrdila Ana Marjanović Jeromela, stručnjak za uljanu repicu iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Ona kaže da je rano da se govori o prinosima koji će ponajviše zavisiti od vremenskih prilika u narednom periodu. Rekorde, ipak, ne treba očekivati jer je uljana repica slabije razvijena nego što je uobičajeno za ovo doba godine.

Proizvođači jagoda u šabačkom kraju zadovoljni su rodom i cenom. Kažu da je to proizvodnja jagoda isplativa pod uslovom da se primenjuje puna agrotehnika i da se svi poslovi obave u okviru porodice, jer je sve teže pronaći dodatnu radnu snagu.

Udeo stočarstva u poljoprivredi razvijenih zemalja je 60 odsto, dok je kod nas upola manji. Zato će Ministarstvo za brigu o selu u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti razvoju stočarskih zadruga, izjavio je nadležni ministar Milan Krkobabić na skupu "Značaj stočarstva u proizvodnji hrane i održivom razvoju sela" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

U emisiji "Nedeljom za selo" predstavićemo vam i članove porodice Rajković koji u selu Đunis kod Kruševca imaju rasadnik gde proizvode četinare, liščare, ukrasne trave... U posao na imanju uključila su se i dvojica sinova, koja upravo zbog toga studiraju šumarstvo u Beogradu.

Zbog epidemiološke situacije,  ni ove godine tradicionalni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu neće biti održan na uobičajen način. Umesto toga, Novosadski sajam od 18. do 21. maja na onlajn platformi organizuje "Dane poljoprivrede". U fokusu događaja biće subvencije i novčani podsticaji poljoprivredi i ruralnom razvoju, a o tome šta još čeka posetioce na virtuelnim štandovima razgovarali smo sa predstavnikom za štampu Novosadskog sajma Gordanom Knežević.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво