Читај ми!

Sunce izlazi na istoku

San svakog sportiste bio je i ostao učešće na Olimpijskim igrama. Najveća planetarna sportska manifestacija, sva je prilika, ipak će biti održana od 23. jula u Tokiju, bez obzira na otvoreno neraspoloženje jednog dela javnog mnjenja u `zemlji izlazećeg sunca`. Poslednje informacije iz Japana kazuju da ćemo, ipak, dočekati toliko željeno svetlo na kraju tunela, potvrđuje nam to danas Damir Štajner, dugogodišnji šef misije Olimpijskog tima Srbije. Stigle su informacije po kojima su usvojene dodatne sigurnosne mere radi zaštite svih učesnika Olimpijskih igara od zaraze virusom korona,  organizatori su još ranije dostavili svim učesnicima Igara opširan dokument pod nazivom "Knjiga pravila - Vaš vodič za sigurne i bezbedne Olimpijske igre u Tokiju", u kojem su do detalja opisane sigurnosne mere, koje će biti sprovedene tokom trajanja Igara. Srbija do sada ima 65 sigurnih učesnika u Tokiju, širom sveta u narednom periodu održaće se niz takmičenja i turnira, posle kojih će naša ekspedicija svakako biti još ubojitija, silnija i s još izglednijim šansama za osvajanje medalja. Kuriozitet- u našem olimpijskom timu, barem za sada, više je dama nego muškaraca.

U narednoj odbojkaškoj sezoni devojke ŽOK Srem predvodiće s klupe, svojevremeno trener u Vizuri, potom šefica struke u Crvenoj zvezdi, Železničaru iz Lajkovca ( gde je i zvanično bila najbolja u državi u svom fahu ) i subotičkom Spartaku. Mrijana je sa ambicizoznom upravom kluba iz Sremske Mitrovice potpisala ugovor na dve godine i obećala novu energiju u radu s klubom, koji je i u tek završenom prvenstvu umeo da pruži baš, baš dpbre partije. Pored želje da u redovima ekipa sa Save zadrži Savovićevu i još neka poznata imena, Musulinova je već načinila i prve korake u smislu pojačanja, istog dana kada i ona paraf na ugovor stavila je igračica Ana Jeković, 23- godišnji srednji bloker, takođe pristigla iz kluba iz Dudove šume. Iako mlada, Ana za sobom ima već tri godine staža u Vizuri, dve u TENT-u i po jednu u Crvenoj zvezdi i Spartaku. Novi potezi Mirjane Musulin se nestrpljivo iščekuju.

Srpski karate, sva je prilika, već uskoro dobiće još jedno uspešno ime, bez obzira što je reč o mladoj dami koja, pored sportskih borbi, vodi računa i o školskom gradivu, budući da je odlična učenica OŠ `Jovan Jovanović Zmaj`. Zove se Slavica Crnovčić, članica je karate kluba `Dodersport` s Petrovaradina i samo u ovih nekoliko meseci 2021. godine zabeležila je nekoliko značajnih rezultata. U njenoj `medaljoteci` stoje priznanja sa svetskih kupova- dva, jedno sa šampionata Mediterana, pet sa prvenstava Balkana, uz to je i višestruka prvakinja Srbije. Slavica danas učestvuje na jednom turniru u Beočinu, posle koga će se javiti našim slušaocima, a več od preksutra očekuje je Evropsko prvenstvo koje se do 19. maja održava u Poreču. Slavica ne propušta da istakne zasluge dr Dragana Dodera, naučnog savetnika i čoveka koji vodi mali, ali ambiciozni klub, utisak je da su pred svima njima lepi sportski dani i uspesi, ovom učešću na šampionatu Starog kontinenta zaista se raduju iz sve snage.

Kada se spoje prosveta, čelno mesto u školi, ljubav prema stripu i rodnoj zemlji, proizvod je - „Gorski vijenac" i to ni manje ni više nego u strip varijanti. Ilija Mirović, prosvetni radnik i dugogodišnji direktor Osnovne škole „Gornja varoš" u Zemunu jedan je od stvaralaca dela za koje je malo ko mislio da će biti moguće uraditi. Petar Petrović Njegoš ovo delo napisao je 1846. godine, a 174 godine kasnije pred čitaoce je stigla moderna verzija „Gorskog vijenca", ovaj je težak i bukvalno kilogram i po. O ideji da napravi ovako nešto, Ilija Mirović govori nam u današnjoj emisji, kao i o svojoj saradnji sa Predragom Roćenovićem i Gezom Šetetom, koji su podjednako `krivi` za jedno ovakvo ostvarenje. 

Predstavljamo ovog popodneva i Prigrevicu, najurbanije selo zapadne Bačke, u kome `uspevaju` sport, umetnost i dobri, kvalitetni ljudi. Dokaz za to je Željko Rebrača, proslavljeni košarkaš, rođen upravo ovde, na ovoj geografskoj odrednici, gde se velika pažnja poklanja sportu. Rukometni klub PIK Prigrevica i ženski rukometni klub Prigrevica, u kome svoje znanje igračima prenosi Milka Nikšić, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja i već devetu godinu trener rukometa, poklanjaju dosta pažnje mladima. Po dobru svakako valja pomenuti i osnovnu školu `Mladost`, čiji su dečaci nedavno osvojili drugo mesto na državnom prvenstvu, potom fudbalski klub Bratstvo, odbojkaški klub Bum Volej, karate klub Džimi Komerc- o tome najviše zna upravo Milka Nikšić, koja će danas biti naš vodič kroz Prigrevicu. 

Podrazumeva se, i ove subote pratimo veliki broj kulturnih dešavanja, koja - kao i sportska- oplemenjuju dušu. Delegacija Evropske unije u Srbiji ,u saradnji sa DAH teatrom, predstavlja umetnički karavan "Evropa je ovde", i to u 11 gradova Srbije. Događaji će se odvijati tokom celog maja, na gradskim trgovima širom naše zemlje, o tome nam priča rediteljka i osnivač ovog teatra Dijana Milošević. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu je likovna manifestacija koja se održava u Galeriji Doma omladine Beograda od 1971. godine, zaslugom profesora Dragana Lubarde, ove godine traje do 21. maja. Izložba odevnih predmeta, autorke Selme Đulizarević- Karanović, pod zajedničkim nazivom `Nasleđe`, u toku je u galeriji `Singidunum`. U sredu, 19. maja, na platou ispred Biblioteke grada Beograda, biće otvorena izložba fotografija Jakoba Prada, realizovana u saradnji sa ambasadom Meksika.

`Fantastika`- izbor iz izbirke Savremene galerije u Zrenjaninu, to je naziv postavke koja će u ponedeljak, 17. maja biti otovrena u ovom zdanju u gradu na Begeju. Samostalna izložba crteža koju čine likovni putpisi i mape Mile Gajin, otvorena je juče u Rančićevoj kući i Centru za kulturu Grocka. Sinoć je u galeriji `Reflektor` otvorena tradicionalna izložba 'Doba obnove', na kojoj se- petu godinu za redom- predstavljaju mladi stvaraoci iz Užica i okoline. Dva dana posle svog 177. rođendana, Narodni muzej je domaćin 21. Međunarodne smotre arheološkog filma. Rediteljka Branka Bešević-Gajić ovih dana razmišlja isključivo o svom novom filmskom ostvarenju pod nazivom `Odluka`, tim pre što je to njen doktorski rad.

Prošle subote, 8. maja, Narodno pozorište Priština, sa sedištem izmeštenim u Gračanicu, izvelo je novu premijeru, Sofoklovu `Antigonu`, u režiji i adaptaciji Nenada Todorovića, o tome danas od glumca Igora Damnjanovića. `Čirilična baština` je manifestacija koja se organizuje svakog maja u Bajinoj Bašti, a posvećena je srpskom jeziku i očuvanju ćirilice, ove godine traje od 21. do 24. maja, uz niz pratećih sadržaja. Novo na sceni Studija Jugoslovenskog dramskog pozorišta- nova verzija `Beogradske trilogije` Biljane Srbljanović i komplimenti pristigli na račun mladih glumaca u ovoj predstavi- kako je učešće u tom komadu doživela Nikolina Vujević?

Održana je premijera `Priče o majci` u Malom pozorištu `Duško Radović`, o ovoj predstavi govori nam glumac Damjan Kecojević. Foto konkurs Turističke organizacije Beograd pod nazivom `Beograd kroz objektiv` u toku je do kraja maja, u želji da dobijemo najlepšu sliku naše prestonice. Aleksandra Balmazović, glumica čije je učešće u filmu `Sivi kamion crvene boje` naprosto nezaboravno, gotovo četiri meseca provela je u Srbiji, snimajući film `Usekovanje`, kao i drugusezonu serije `Junaci našeg doba`. Sada jednu seriju snima u Sloveniji, a onda će joj se ostvariti san da snima sa legendarnim Slobodanom Šijanom.

Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih, 63-e po redu `Majske igre` u Bečeju, održava se od 17. do 21. ovog meseca. Na sceni `Raša Plaović` Narodnog pozorišta izvedena je predstava `Bračna igra`, kojom je gostovala Akademija umetnosti. To je i diplomska predstava studentkinje glume Andrijane Mećava, u klasi profesora Dragane Varagić i Predraga Stojmenovića. Poznati muzej "Delta Misisipi Blues" najavio je organizovanje postavke o srpskom muzičaru Šabanu Barjamoviću, čime bi Bajramović postao prvi Srbin i Rom na svetu koji bi imao svoju postavku u tom američkom muzeju. Najavljujemo i Dane poljoprivrede online, koji će biti održani na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs (od 18. do 21. maja), kao i još jednu novu predstavu Studija JDP-a, takođe sa silnim komplimentima nakon premijere- o komadu `Moj muž`, govori nam mlada glumica Jovana Belović.

Ispratičemo tokom popodneva i dešavanja na utakmicama Ling Long Super lige i Prve lige Srbije, uz pregled rezultata i na mečevima kojima se sve sigurnije privode kraju šampionati evropskih zemalaj koje mogu da se diče fudbalom. Pratimo i sve ostale aktuelne informacije i aktuelnosti iz sveta koji nas okružuje, vitez kulinarstva Milijan Stojanić ima novi predlog jelovnika za nedeljni ručak, a muzika ona na koju ste naviklu, i domaća i strana ugavnom iz perioda 1975-1995, kada su stvarani brojnih hitovi kojima se i danas radujemo.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво