Читај ми!

Sofija trese mreže

B tim Crvene zvezde obezbedio je prvo mesto i titulu šampiona u ženskom fudbalskom prvenstvu Prve lige. Crveno-bele dame zaista su bile suverene u ovom rangu takmičenja, svedoči o tome nekoliko podataka: najbolji strelac ekipe Sofija Sremčević čak 35 puta je zatresla mreže rivalki u dosadašnjem delu prvenstva, tu je i mnogo asistencija kod 107 pogodaka koliko je postigla čudesna Zvezdina navala. Prosek godina time je neverovatnih 16 i po godina, sve devojke ponikle su iz Zvezdinog juniorskog pogona, tu su brojne reprezentativke u državnim selekcijama ispod 17 i 19 godina, ukratko- sportsko čudo sa Marakane. Danas razgovaramo upravo sa Svetom Sofijom, kako je od milja zovu drugarice iz ekipe i navijači, i to uoči večerašnjeg susreta pod svetlošću reflektora, sa gošćama iz Subotice.

Najbolja srpska karatistkinja Jovana Preković, pripadnica Sportske jedinice Vojne akademije i članica KK Knjaz iz Aranđelovca, skroz se približila učešću na Olimpijskim igrama. U finalu Premijer lige u karateu, koju je Svetska karate federacija organizovala u Lisabonu, Jovana je prigrlila zlatnu medalju, pošto je prethodno u finalu savladala Egipćanku Gianu Loft. Podsetimo da je Prekovićeva pre dva meseca bila bez premca i u Istanbulu, takođe u okviru Premijer lige, da je za njom već pregršt dragocenih trofeja i priznanja, pa ćemo ugrabiti njene retke slobodne trenutke, između dva treninga, da vidimo na čemu ovih dana rade rođena šampionka i njen trener Roksanda Atanasov.

KMF Loznica Grad načinio je ogroman uspeh plasmanom u Prvu futsal ligu Srbije, što je prvi put u istoriji ovog kluba. Da uspeh bude veći, u utakmicama baraža, u dva meča, naprosto su deklasirali prošlogodišnjeg šampiona Crvenu zvezdu, postigavši ukupno 12 pogodaka i primivši samo jedan u Beogradu- u revanšu je bilo čak 8:0 ! Ovaj pohod Lozničana vezan je za vrhunski pristup legendarnog Marka Perića, našeg reprezentativca i momka koji je jedan od sinonima za srpski futsal. Pre 18 godina igrao je za `veliku` Loznicu, onu na `zelenom tepihu`, sada je sa svojim drugarima `na petoparcu` izborio učešće u elitnoj futsal diviziji i ne krije, u razgovoru za naš program, da mu je srce prepuno. Hvali svoje kolege i uveren je da u narednom šampionatu `neće igrati samo jedno leto`.

Na Gren slem turniru u Kazanju, naša džudistkinja Marica Perišić u kategoriji do 57 kilograma ostvarila je uspeh osvajanjem bronzane medalje u kategoriji do 57 kilograma, pošto je u borbi za bronzano odličje bila bolja od Ruskinje Kazarine. Prethodno je u takmičenju u grupi zabeležila sve tri pobede, savladavši takmičarke iz Obale Slonovače, Češke i Izraela, zagrcnula se na čas kod Ruskinje Mezetskaje, ali se brzo vratila u igru i došla do pobedničkog postolja. Članica novosadskog kluba Borac već je u martu u Taškentu bila bronzana na još jednom Gran priju i tako nagovestila izuzetno uspešnu sezonu, koja bi mogla da kulminira Olimpijskim igrama u Tokiju, za to žive svi sportisti. Marica s velikim ambicijama ide i 6. juna u Budimpeštu, gde je očekuje šampionat sveta, nema sumnje da naš džudo sport definitivno ima svetlu budućnost.

Bojana Ljubenovića i njegov rad, u našoj emisiji, pratimo godinama, slušaocima je poznat kao duhoviti, ubojiti, oštar satiričar, tipičan predstavnik Beogradskog aforističarskog kruga. Uz to, čovek koji svakodnevno, što nije nimalo lako, zabavlja čitalački auditorijum u kultnoj rubrici `Trn` lista `Večernje novosti`, njegove `bodlje` uvek pogađaju gde treba. Ljubenović se iskazao višestruko i na književnom planu, premda su to uglavnom bile kolekcije bisera koje definišu njegov rad, ulaze mu u opis `radnog mesta`, dok se tek nedavno odlučio za jednu `ozbiljniju` akciju- roman `Da je bolje, ne bi valjalo`, pred čiji je izlazak- kako kaže- prvi put imao neopisivu tremu. Pokazalo se: bezrazložnu, jer za kratko vreme ovo ostvarenje je doživelo treće izdanje,a Ljubenovićevo ime se našlo na rang listama najtraženijih knjiga.

U okviru duhovne misionarske akcije "Zavoli, voli - obnovimo sebe", na Uskrs je objavljen spot za pesmu "Radost je voleti", posvećenu bolesnima, u kojoj učestvuju brojna poznata imena domaće muzičke scene. Svetovni nosilac projekta je Maja Kovačević, majka 11 dece, koja je sa dirigentom Katarinom Božić preuzela organizaciju celokupne ideje, potekle od dela sveštenstva koje je imalo potrebu da na ovakav način pošalje poruku radosti, ljubavi i praštanja. Aranžman i produkciju pesme je realizovao lider "Nevernih beba" Milan Đurđević, dokazani autor na više projekata na polju duhovne muzike. Iz prve ruke, saznaćemo kako je bilo tokom snimanja spota, kao i da li se popularni muzički sastav sprema za dane kad prođe pandemija, o kojima svi toliko maštamo.

Sportska mreža SportNet obeležava tri godine postojanja i isto toliko godina truda da se mnogi mladi sportisti prikažu najširem auditorijumu, opredeljenje- priznaćete, slično našem, ovoj našoj emisiji, želimo im svakako da i oni traju toliko. Osnovna ideja SportNeta i jesu promocija i unapređenje neafirmisanih sportova, kao i predstavljanje mladih sportista. Veći deo tog perioda realizovali su u vreme pandemije, nije bilo lako ni za putovanja, ni za izveštavanja, ali osnivač i direktor portala Damir Đorđević, kao i njegov pažljivo odabrani stručni štab, uspeli su da sve prebrode i već uskoro će, sada već tradicionalno, dodeliti priznanje najuspešnijim sportistkinjama u ženskom fudbalu, do čijih imena će doći posle javnog glasanja aktera brojnih sportskih priredbi i prvenstava širom zemlje.

Ženska futsal reprezentacija Srbije nalazi se u Kaunasu, gde igra kvalifikacioni turnir za učešće na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Posle uvodnog trijumfa nad Severnom Irskom, naše devojke su- nakon preokreta- poražene od Slovačke rezultatom 3:2 i danas igraju odlučujući meč sa selekcijom domaćina. Izabranice selektora Dejana Majesa daće sve od sebe da slave u toj utakmici, ali je za plasman na šampionat Starog kontinenta potrebno i dodatno da se slože kockice, odnosno da Severna Irska izađe neporažena iz duela sa Slovačkom. Iz Litvanije se, specijalno za Radio Beograd 1, javlja s najnovijim vestima tim menadžer naših futsal selekcija Igor Gačić.

Kao i uvek, pored sporta, bavimo se i temama iz sveta kulture, javnog i umetničkog života, sveta koji nas okružuje. Sutra, u nedelju, 9. maja, u Kulturnom centru Zrenjanina biće održan prvi ovogodišnji koncert Zrenjaninskog kamernog orkestra. Izložba grafika pod nazivom " Nebu pod oblake " umetnice Tatjane Trajković otvorena je u umetničkoj galeriji Stara kapetanija u Zemunu. Šesti Somborski internacionalni festival stripa i fantastike održava se od 14. do 16. maja. Pratimo i `Večeri na Kosančiću`, manifestaciju `Naši dani` u Novom Sadu, Nedelju kineskog dokumentarnog filma u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, `Joakimove dane` u Kruševcu, o kojima nam učešće iznosi glumica Isidora Rajković, i sama učesnica ove pozorišne smotre.

Manifestacijom `Muzeji za 10` obeležavaju se Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. Omiljeni festival filmova na španskom jeziku, „Španski metar", u organizaciji Instituta `Servantes`, biće održan od 20. maja do 6. juna u Beogradu i Novom Sadu. U zrenjaninskom pozorištu "Toša Jovanović" premijerno je izvedena predstava "Naš grad", po istoimenom dramskom tekstu Tortona Vajldera, u režiji Mie Knežević. Šesnaestog maja u Botaničkoj Bašti Jevremovac započinje IV Koncertna sezona Muzikon orkestra , ovom prilikom nastupaju sa Stefanom Milenkovićem. Nakon mjuzikla `Ko se boji Isidore Dankan`, novosadski `Viva Dance` studio iznedrio je još jedan posvećen značajnim ženama prošlosti. Reč je o mjuziklu `Ja sam Mileva Marić Ajnštajn`, koji će biti izvođen na sceni Novosadskog pozorišta, o tome nam priča koreografkinja i autorka mjuzikla Gordana Oreščanin.

Ni to nije sve- o novom filmu `Trag divljači`, koga režira njen brat Nenad, za našu emisiju govori glumica Milena Pavlović. Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza - `BUDI` održaće se deveti put, od 15. maja do 15. juna, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, od srede, 12. maja, biće dostupna izložba „Tragovi i poruke", Gradskog muzeja iz Vrbasa. Retrospektivna izložba Bogoljuba Ivkovića predstavljena je u `Galeriji 73` na Banovom brdu. U Manakovoj kući do 5. juna posetioci mogu da pogledaju izložbu slika `Darovi`, mladog vlasotinačkog umetnika Aleksandra Spasića. Sutra, 9. maja, održava se Fruškogorski mauntin-bajk maraton, u organizaciji kluba `Fanatik`. Novi hit mjuzikl u Operi i Tetaru Madlenijanum očekuje nas 15. maja, u pitanju je predstava `Poslednjih pet godina`, u režiji Roberta Boškovića- nešto više o premijeri reći će nam Branislava Podrumac, sopran, koja tumači jednu od glavnih predstava u ovom mjuziklu. 

Biće i drugih aktuelnosti, iz svih oblasti života, čućemo šta imaju da kažu automobilista Dušan Borković, odbojkaški selektor Zoran Terzić, odbojkašica Bojana Milenković, reditelj Filip Gajić, doktorka Natalija Cokić, koja je proglašena za ličnost godine u Štajerskoj. Najavljujemo novu sezonu na Beogradskom hipodromu, počinje sutra. Stiže nam i manifestacija `Narcisu u pohode`, da i ne govorimo o FEST-u i divnim pozdravnim rečima laureata `Beogradskog pobednika` Radeta Šerbedžije i Puriše Đorđevića. Neće izostati ni novi predlog jelovnika viteza kulinarstva Milijana Stojanića, a pomno ćemo, po običaju, pratiti kretanje rezultata na utakmicama Ling Long Super lige u fudbalu, kao i u važnijim evropskim šampionatima.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво