Da li će jedna bakterija uništiti plastiku koja uništava vode i zdravlje ljudi?

Istraživači sa Politehničkog univerziteta u Hong Kongu nameravaju da iskoriste svojstvo bakterija u čišćenju otpadnih voda od sitnih delova plastike. Naglašava se da bi se koristilo nešto što potiče iz prirode, precizno - bakterija Pseudomonas aeruginosa. Rezultati njihovog istraživanja još se nalaze u preliminarnoj fazi, ali su predstavljeni Društvu mikrobiologa u Londonu. Da li je čovečanstvo na pragu pronalaska koji bi mogao da ponudi dugoročno i održivo rešenje za smanjenje zagađenja plastikom čija se proizvodnja u poslednjih 65 godina uvećala gotovo 200 puta - samo je jedno od pitanja o odnosu upotrebe plastike i zdravlja za dr Jasminu Nikodinović-Runić, naučnom savetnicom Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Evropska komisija nedavno je najavila da želi da intenzivnije reguliše veštačku inteligenciju u Evropskoj uniji, da poveća stepen poverenja u nju i da podstakne njeno šire korišćenje. S obzirom da je za jun najavljeno i da će u Novom Sadu početi da radi Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, koji će okupiti sve najbolje istraživače u toj oblasti u celoj zemlji, zamolili smo prof. dr Boška Nikolića sa Katedre za računarsku tehniku i informatiku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu da nas uputi u to kako bi mogao izgledati naš život u budućnosti, koja ubrzano postaje sadašnjost, a koju bi naporedo stvarali ljudi i kompjuterski programi.

U "Magazinu na Prvom" i o: polenskim alergijama u doba korone, apelu mnogih svetskih udruženja za zaštitu životinja „Seci gumicu (od maski)" i stvaranju novih prostora kulture u okviru programskih aktivnosti Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Sa vama - Elizabeta Arsenović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво