Читај ми!

Veliko interesovanje starijih Čačana za vakcinaciju

Ovog prepodneva govorimo o imunizaciji starije populacije kao najboljoj zaštiti od korona virusa. O interesovanju za vakcinaciju čačanskih žitelja trećeg doba razgovaraćemo sa predsednikom Udruženja penzionera Grada Čačka Miladinom Mićom Savićem. Ovo udruženje je, u saradnji sa Domom zdravlja, otvorilo nekoliko vakcinalnih punktova i u gradu, i u seoskoj sredini kako bi omogućilo lakši i brži dolazak na vakcinaciju.

Kako se ostvaruje pravo na pomoć i negu drugog lica Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje? Ko ima pravo na ovaj vid novčane nadoknade i da li se i kako može izgubiti pravo na ovu pomoć? Odgovore ćemo potražiti od doktora Milana Avakumovića, zamenika direktora Sektora za medicinsko veštačenje PIO Fonda.

Tokom pandemije najugroženije su starije osobe, jer već imaju zdravstvene probleme kao faktor rizika za potencijalnu borbu sa bolešću. To može da oteža njihov oporavak ako se razbole od Kovida 19. U posebnom su riziku starije osobe koje žive same i nemaju podršku porodice. Na koji način Humanitarna organizacija „Caritas" pomaže starijima, kako štiti njihova prava i pruža im podršku, čućemo od psihologa Kristine Dragišić iz „Caritasa" u Sremskoj Mitrovici. 

U minutima za kulturu govorićemo o obnovi Pazarske crkve u Pirotu, odnosno Hrama "Rođenja Hristovog". Jedna je od crkava sa najlepšim ikonostasom u Evropi, čija je restauracija nedavno počela zajedno sa starim ikonama. U planu je i obnova pozlate duboreza i ornamentike na ikonostasu. 

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograda Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Foto/Gerontološki centar Beograd

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво