Podrška procesu imunizacije stanovništva

Kako motivisati ljude da se vakcinišu? Da li će novčani podsticaj, koji je država najavila za sve vakcinisane, pozitivno uticati na proces imunizacije u Srbiji? Hoće li se povećana zainteresovanost za vakcinaciju u tržnim centrima i na mobilnim punktovima nastaviti i danas, proveravaju reporteri i dopisnici Radio Beograda.

Obeležava se deset godina od potpisivanja Istanbulske konvencije, prvog obavezujućeg sporazuma na svetu protiv nasilja nad ženama. Vlada Srbije nedavno je usvojila Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici 2021-2025. Zašto uprkos donetim brojnim merama prevencije podaci iz godine u godinu pokazuju da broj ubijenih žena u Srbiji ostaje isti ili sličan? Koje novine donosi nova Strategija? O tome razgovaramo sa Brankicom Janković, poverenicom za zaštitu ravnopravnosti.

U narednom periodu, usled povećane vlage i najavljenog toplijeg vremena, očekuje se i porast brojnosti krpelja u prirodi. U našim krajevima krpelji su aktivni od proleća do početka jeseni, a najviše ih je tokom aprila i maja. Na pojedinim lokacijama stalno ima i zaraženih krpelja koji prenose Lajmsku bolest, a njihov procenat je obično od 10 do 50 odsto. Podaci govore da ih je ove godine zaraženo oko 20 odsto. Kakve su preporuke za ponašanje u prirodi i prevenciju uboda ovih insekata pitamo Ivana Aleksića, pomoćnika direktora za Službu za biocide i programe medicinske ekologije u Zavodu za biocide.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво