Читај ми!

Dečji, rani i prinudni brakovi u Srbiji - propisi, reakcija i prevencija

Dečji brak predstavlja grubo kršenje prava deteta, posebno devojčica, zanemarivanje deteta, oduzimanje prava na detinjstvo, obrazovanje, pravilan i potpun razvoj i slobodu izbora, a često je prisutno i zlostavljanje deteta. Međunarodni i nacionalni propisi pružaju zadovoljavajući pravni okvir za prevenciju i reakciju na dečje, rane i prinudne brakove, ali činjenica da se čak trećina romskih devojčica trenutno nalazi u dečjem braku predstavlja očigledno neprimenjivanje obaveza koje proističu iz brojnih međunarodnih konvencija koje je Srbija ratifikovala, kao i iz domaćeg zakonodavstva.

U okviru projekta „Pravna pomoć licima u riziku od apatridije u Srbiji", finansiranog od strane Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), NVO Praxis je pripremila izveštaj „Dečji, rani i prinudni brakovi u Srbiji - propisi, reakcija i prevencija". O nekim zabrinjavajućim podacima iz tog izveštaja ovog jutra razgovaramo sa Nevenom Marković iz Praxis-a.

Jedna od tema u našoj emisiji biće i reciklaža s obzirom da su Kragujevčani dobili prvu pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada u Srbiji, reciklomat. Od prošle godine, mogu ne samo da recikliraju plastične flaše, limenke, staklo i ostali ambalažni otpad, nego i da za taj posao budu plaćeni - nagrada je - dopuna kartica za gradski prevoz. I ne samo to - nagrade su proširene i na - gigabajte mobilnog interneta.

U našem jutarnjem programu biće reči i o Svetskom danu igre koji se obeležava 29. aprila sa idejom da slavi umetničku igru i njenu univerzalnost koja prevazilazi političke, kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz svima razumljiv jezik.

Autor i voditelj Igor Obračević.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво