Читај ми!

Prof. dr Ljubiša Rakić, akademik sa najdužim stažom u SANU

Akademik Ljubiša Rakić nedavno je zakoračio u desetu deceniju života, a skoro pola veka je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Danas za našu emisiju govori o istraživanjima centralnog nervnog sistema i raka, o značaju vakcinacije protiv Kovida 19, teorijama zavere antivaksera, o Memorandumu SANU i o budućnosti Kosova i Metohije.

Po zanimanju je lekar, a do penzionisanja je bio profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i upravnik Centra za naučnoistraživački rad Kliničkog centra Srbije. Za dopisnog člana SANU je izabran 1974, a za redovnog 1983.godine. Član je više inostranih akademija nauka, kao i stručnih udruženja, među kojima su Međunarodna organizacija za istraživanja mozga, Američko društvo za fiziologiju i Britansko društvo za izučavanje mozga i ponašanja. Dobitnik je velikog broja priznanja - Sedmojulske nagrade, Nagrade AVNOJ-a, Ordena rada sa zlatnim vencem i Medalje za doprinos miru.

O epidemijskoj situaciju i imunizaciji u državnim i privatnim domovima za starije sugrađane govoriće pomoćnica ministra za rad u Sektoru za socijalnu zaštitu Biljana Zekavica i sekretar Udrženja privatnih ustanova za smeštaj starijih lica Saša Ristović. U tim ustanovama do sada je vakcinisano više od 80 odsto korisnika.

Rubriku za zdravlje ćemo posvetiti različitim sojevima korona virusa i njihovim mutacijama. Kakva su njihova svojstva, koliko se brzo šire, da li uzrokuju ozbiljniju kliničku sliku i mogu li vakcine da ih suzbiju?  Odgovore od specijaliste mikrobiologije sa imunologijom prof. dr Dragane Božić sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu potražio je Dejan Erić.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво