Читај ми!

Ekonomija pažnje - kako je naša pažnja postala nečija roba i kapital?

Možda bi se moglo pomisliti na osnovu naslova da se jedna od naših današnjih tema, ekonomija pažnje, odnosi na novi pojam, ali ako odmah kažemo da se već uveliko govori i o pismenosti pažnje, pa i ekologiji pažnje te da su sve to oblasti naučnih proučavanja i akademskih  izučavanja, biće vam jasno da je reč o odavno prepoznatoj oblasti i njenoj važnosti.

Pažnja kao resurs, roba i kapital, baš kao i vreme sa kojim je u direktonoj vezi, neobnovljiva je dragocenost. I dok je vreme neograničena kategorija, jedina čiji kraj niko neće dočekati, pažnja je sve ograničenija i, zahvaljujući najpre ubrzanom tehnološkom napretku u prvim decenijama novog milenijuma, meri se sekundama. Preciznije, traje do deset sekundi, jer je već posle toga preplavljuje nova informacija ili senzacija. Desetak sekundi - toliko imamo da bismo shvatili da li nam se nešto sviđa, da li nam je to važno ili potrebno. I u istom roku, nekolikih treptaja okom, neko drugi na tržištu - a na njemu su svi segmenti života, bezmalo svih ljudi na svetu - zarađuje ili gubi. Vreme koje je odavno prepoznato i kao novac, nikada više nije bilo baš to. Naša pažnja se, dakle, ubrzano topi i nestaje. Kuda to može da nas odvede kao ljudski rod i možemo li svesno da se odupremo tom procesu te povratimo za sebe resurs koji beleži inflaciju na tržištu - samo su neka pitanja za filozofa, profesora Jovana Čekića sa Fakulteta za medije i komunikaciju u Beogradu.

Na sličnom tragu je i još jedna današnja tema. Naime, sva domaća i svetska istraživanja ukazuju da se iz godine u godinu dramatično povećava broj dece koja imaju probleme sa razvojem mentalnih, socijalnih i fizičkih sposobnosti, zbog prekomerne upotrebe savremenih tehnologija. O tome kako naći pravu meru kada je reč o korišćenju mobilnih uređaja i kompjutera u ranom uzrastu razgovaramoćemo sa prof. dr Daliborom Petrovićem, sociologom.

U "Magazinu na Prvom" i o: ispravnom kombinovanju vitamina, minerala i suplemenata; 150. godišnjici rođenja slikarke Nadežde Petrović čije se obeležavanje našlo u kalendaru važnih datuma UNESKA; trećoj akciji masovnog čišćenja Srbije "Zavrni rukave" u organizaciji "Eko straže" i finalu ovogodišnje ski-sezone na Jahorini za predstojeće praznike.

Sa vama - Elizabeta Arsenović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво