Odricanje od prava Intelektualne svojine za vakcine rešilo bi problem masovne imunizacije

Devet od 10 ljudi u većini siromašnih zemalja ove godine može biti uskraćeno za vakcinu protiv koronavirusa. Tim tempom masovna imunizacija biće dostignuta tek 2024. godine. Zato je 175 bivših svetskih lidera i nobelovaca zatražilo od američkog predsednika podršku predlogu vlada Južne Afrike i Indije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji za privremeno odricanje prava intelektualne svojine za vakcine. Da li je to rešenje za njihovu pravedniju i bržu raspodelu širom sveta? O tome ćemo razgovarati sa Jelenom Pribić, evropskom patentnom zastupnicom u Srbiji.

DAN PLANETE ZEMLjE je prilika da se još jednom pošalje upozorenje o razmerama razaranja životne sredine. Tope se glečeri, gore šume, nestaju mnoge biljne i životinjske vrste, bez vode za piće bi za samo nekoliko godina moglo ostati dve trećine planete... Sva nastojanja da se ovi procesi zaustave do sada nisu dala očekivan efekat. Ima li prostora i vremena da se situacija preokrene? Sagovornik nam je Goran Sekulić iz Svetskog fonda za prirodu.

Doprinos očuvanju zdrave životne sredine dali su i studenti  master studija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su uspeli da, za samo 24 časa,  naprave aplikaciju za dugoročno predviđanje zagađenosti vazduha. To im je donelo pobedu na takmičenju programera koje je, po prvi put, organizovala Studentska unija matematičara. Više detalja saznaćemo od predsednika SUME Stefana Durlevića.

Urednik i voditelj Olivera Stajić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво