Epidemijska situacija blago poboljšana

U Srbiji je manje prvih pregleda u kovid ambulantama, i više otpusta nego prijema na bolničko lečenje. Iako je epidemijska situacija nešto bolja, nema mesta opuštanju i mere se i dalje moraju poštovati, izjavila je za RTS direktorka Instituta Batut Verica Jovanović. Da bismo dostigli kolektivni imunitet neophodno je zaustaviti širenje virusa i imati kontinuitet u vakcinaciji, kaže Jovanovićeva. Prema njenim rečima, Srbija teži da vakciniše i do 70 odsto populacije. Dodala je da, uoči uskršnjih i prvomajskih praznika, medicinski deo Kriznog štaba analizira sve parametre na osnovu kojih daje preporuke za dalje delovanje i da je jedna od značajnih mera i pojačana kontrola na graničnim prelazima.

Svetska zdravstvena organizacija produžila je globalno zdravstveno vanredno stanje zbog pandemije kovida-19 za još tri meseca. U toj organizaciji tvrde kako svet ima načine da globalnu pandemiju stavi pod kontrolu u narednim mesecima. Trenutno je najveće žarište Indija. U toj zemlji je šesti dan zaredom oko 200 hiljada novozaraženih.

Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je predmet povodom tvrdnji Marinike Tepić na jučerašnjoj pres konferenciji, kao i zahteva, koji je podneo tužilaštu predsednik Skupštine opštine Jagodine i lider Jedinsteve Srbije Dragan Marković Palma, za utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa navodima sa te konferencije. Tepićeva je iznela tvrdnje na račun Markovića i još nekih osoba, za podvođenje žena i devojčica u Jagodini. Na konferenciji je emitovan i snimak navodnog svedočenja muškarca čiji je identitet zastićen i lik zamagljen, a koji tvrdi da je upućen u te slučajeve. Viši javni tužilac u Jagodini Radoslav Vučković potvrdio je za RTS da je dat nalog policiji za prikupljanje svih potrebnih obaveštenja, a potom će biti odlučeno da li je eventualno izvršeno neko krivično delo. Marković je čitav slučaj nazvao izmišljotinom.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će tokom ove godine biti održana dva kola nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", prvo od 15. maja do 15. juna, a drugo tokom septembra i oktobra. Građani već od danas mogu slati koverte. Važiće računi izdati od 1. aprila, rekao je Mali. Uslovi će biti nepromenjeni - u kovertama treba da bude najmanje deset računa ili 10 slipova, sa minimalnim iznosom od 100 dinara na računu. Nagradni fond iznosiće 350 miliona dinara. Biće podeljeno 16 stanova i 60 automobila fijat 500 EL.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Nenad Selaković i Irena Jelovac
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво