Читај ми!

Porodična priča

Prvi dogovori u vezi sa ovom emisijom izgledali su lepi i – laki. Lepi jer se radi o bebama, deci, porodici, dakle o svemu onome o čemu istražujem, čitam, i pravim emisije – decenijama. To je nešto što najbolje umem, od svega što umem: da razgovaram sa decom bez obzira na uzrast.

Činilo se  da je i lako: samo ću nastaviti da razgovaram sa njima... Ali, onda je stigla pandemija... sve se zatvorilo i prekinulo, najpre direktni kontakti sa decom - svih uzrasta...
I dalje je bilo lepo razmišljati o bebama, ali, lako više nije bilo lako...

A, onda se rodio Vidak... Vidakova kuća je prva kuća u kojoj je nastajala ova emisija. Njegova mama Maja koja ga je rodila početkom leta 2020. i malo stariji brat Vukman, od prvih Vukmanovih reči su saradnici emisija koje radim. I, kao što je hrabro rodila drugog sina u vreme kad se više govorilo o drugim stvarima nego o rađanju, mama Maja Radović se hrabro upustila u poduhvat: snimaće mobilnim telefonom svoje „razgovore" sa bebom i slati mi ih.

Drugačije nije moglo. To je trajalo devet meseci.

Druga kuća u kojoj je nastajala ova emisija je kuća u jedne mame i jedne kćerke. To su Marina Stojanović i Đurđa Stanojević. Njih dve u emisiji glume Velikog  Plišanog  Medveda - kralja igračaka  i Robota koji  je bio  prvi poklon za Vidaka. I one su poslale tu priču snimljenu telefonom.

Tu priču  sam napisala da povežem  segmente „razgovora".

Treća kuća je- moja. U njoj smo smo  Matija Butrić - - Lead Animator & Sound Designer i ja izmontirali celu emisiju.

Muzika koju smo koristili je sa Konkursa za originalnu muziku koji Program za decu, mlade i porodicu već nekoliko godina raspisuje. Autorke su mlade kompozitorke Aleksandra Aleksandrović i Mira Milosavljević.

Emisija Razgovori prve vrste je druga u nizu i deo je projekta B-AIR:Art Infinity Radio - Creating sound art for babies, toddlers andvulnerable groups, u okviru Creative Europe.

U  ovom projektu Radio Beograd učestvuje od 1. oktobra 2020. godine.

Autor Vesna Ćorović Butrić.

 

Фамилиологија Фамилиологија

Autor:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво