Читај ми!

Smanjuje se broj zaraženih i hospitalizovanih građana

Epidemijska situacija u Srbiji ne poboljšava se očekivanom dinamikom, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da smo iz vanredne situacije, prešli u nepovoljnu, ali ne u celoj zemlji, jer su Novi Pazar i okolina i dalje žarišta. On je rekao da je uočljivo smanjenje broja novozaraženih korona virusom i prvih pregleda, kao i hospitalizovanih. Podsetio je i da se sutra u školske klupe vraćaju osnovci od petog razreda i srednjoškolci. Oni će nastavu pohađati u manjim grupama, naizmenično - neposredno i na daljinu. Stariji osnovci smenjivaće se dnevno, a srednjoškolci nedeljno.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo nije usvojio predlog za promenu ustava, već je doneo odluku da pre usvajanja treba obaviti još jedan krug konsultacija, zbog potrebe da se formira širi društveni konsenzus. Istakao je da je reč isključivo o promeni koja se tiče nezavisnosti pravosuđa i da su navodi da će se menjati preambula o Kosovu - prazne priče. Dačić je najavio i da sutra počinju prve konsultacije evropskih parlamentaraca sa poslaničkim grupama parlamentarnih stranaka koje će trajati onlajn do 22-og aprila, a da će se posle toga održati konsultacije sa vanparlamentarnim strankama. Dodao je da međustranački dijalog neće početi pre juna.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je u Teheranu sa iranskim ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem o unapređenju saradnje dve zemlje u toj oblasti. Naglasio je da su prethodne tri godine u Srbiji bile rekordne po prihodu od poljoprivrede. Prethodno se sastao sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem i predsednikom parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom. Konstatovano je da su politički odnosi dve zemlje odlični i da to treba da se prenese i na ekonomsku saradnju. Selaković je naveo da poseta Iranu treba da predstavlja pripremu za sastanak Meštovite komisije dve zemlje.

U Iranu je najmanje pet osoba povređeno u zemljotresu magnitude 5,9 jedinica Rihterove skale koji je pogodio južnu provinciju Bušer, gde se nalazi nuklearna elektrana. Iranska novinska agencija IRNA prenosi da je na tom području nestala struja, a da su telefonske veze i internet u prekidu. Vladin zvaničnik je izjavio da ne postoje informacije o šteti u nuklearnom kompleksu. Državna televizija jeprikazala snimke sa mobilnih telefona na kojima se vide srušene kuće i drugi oštećeni objekti. Na teren su poslati spasilački timovi i 50 ambulantnih vozila.

Češka proteruje 18-oro zaposlenih u ruskoj ambasadi zbog sumnje da je ruska obaveštajna služba bila uključena u eksploziju u jednom češkom skladištu oružja pre 7 godina. Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova kaže da češke vlasti znaju kakav će biti odgovor Moskve. O svojoj odluci Češka je obavestila NATO i Evropsku uniju, a šefovi diplomatija Unije će o tome razgovati na sutrašnjem sastanku.

Kompanija Ziđin saopštila je da će zahtevi inspekcije biti u potpunosti ispunjeni do kraja aprila i da će kompanija eliminisati i najmanji uticaj na kvalitet vode u reci Pek. Navodi se da su do 16-tog aprila očišćeni svi postojeći taložnici za prihvat atmosferskih voda, kao i korito reke Mali Pek. Instaliran je i jedan ultrazvučni merač protoka vode za merenje količine tečnosti koja se ispušta u reku, dok će drugi biti postavljen najkasnije prekosutra. Ziđin je dobio rok da do 30-tog aprila otkloni nepravilnosti koje je uočila inspekcija.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti:Irena Jelovac i Relja Trajković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво