Ugovor o doživotnom izdržavanju je teško oboriv

Udruženje penzionera "Stari grad" najstarije je i najbrojnije udruženje penzionera u Beogradu, pa i u Srbiji, sa oko 20 hiljada članova. Mnogi starobeogradski žitelji su u ovoj asocijaciji, odlaskom u penziju, pronašli kutak za druženje i svoje hobije. Tu su postali uspešni slikari, vajari, svirači, pisci… Putovanja i druženja su njihova strast, ali ih je pandemija virusa korona poslednjih godinu dana zaustavila u tome.

Ipak, početak imunizacije i sve veći broj vakcinisanih, polako ih vraća uobičajenom životu. O novinama i besplatnoj pravnoj pomoći, danas  razgovaramo  sa  prof. dr Snežanom Nenom Šantić, predsednicom Udruženja penzionera "Stari grad" u Beogradu.

Novi Pazar je od početka pandemije pretrpeo teške posledice od korona virusa. Prošlog leta  život  je  zbog zaraze izgubilo više desetina ljudi, a borba protiv Kovida  i dalje traje. U toj bici najveći teret su podneli zdravstveni radnici, ali su se herojski borili i zaposleni u Centru za socijalni rad i u Domskom odeljenju za smeštaj starijih lica u okviru tog centra.U ovom domu ni jedan stariji žitelj nije zaražen, zahvaljujući dobroj organizaciji  rada. Da bi sačuvali  svoje i živote i stanara,  zaposleni su proveli  više od tri stotine dana u karantinu. O trenutnoj epidemijskoj situaciji, vakcinaciji i prijemu novih korisnika govoriće rukovodilac Domskog odeljenja  Enver Daca. 

Minute za zdravlje  posvetićemo  mentalnom zdravlju  tokom pandemije. U  toj  pandemiji neki ljudi su izgubili svoje bližnje, neki - posao i sigurnost. A  mnogi  i danas žive u strahu da se ne razbole i potpuno su se povukli u sebe.  Naučna istraživanja pokazuju da su psihički pogođene sve kategorije stanovništva - od tinejdžera do najstarijih. Sa koronom su stigli i briga, i tuga, i neizvesnost, pa i krivica što se osećamo loše. O prevazilaženju takvih stanja  sa direktorkom Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević" u Beogradu  Ivanom Stašević Karličić razgovarao je kolega Dejan Erić. 

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan,10:05.

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво