Читај ми!

Životni put Mihajla Pupina

Oni koji vole naše Kojekuda priče i slušaju ih pažljivije setiće se da je o srpskom i američkom naučniku, pronalazaču i profesoru univerziteta, Mihailu Pupinu Idvorskom već bilo reči. O velikom naučniku i njegovom delu – i još tada zaključismo da jedan ovako bogat i plodan život i ličnost ne može da se opiše ni tako lako, ni tako kratko.

U prethodnoj priči, rekosmo, zabeleženo je njegovo veliko delo kojim je zadužio ceo svet, delo kojim se upisao u bemrtnike na polju elektronike i telekomunikacija. Ali njegov život je zaista posebna priča. Plodan, raznovrstan, uspešan.

Mihailo Pupin kao što je zapisano je jedan od najznačajnijih naučnika u istoriji ljudskog roda, ali jednako tako i jedan od najvećih rodoljuba i dobrotvora u istoriji našeg naroda. Priča o životnom putu velikog naučnika, profesora najprestižnijih univerziteta svog vremena, inovatora, dobročinitelja, pisca, sportiste... raznovrsna interesovanja i veliki trag koji je ostavio, svedoče o gradndioznoj ličnosti koja i danas fascinira i motiviše ljude.

Autorke emisije, Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić, posetile su Memorijalni kompleks Mihailo Pupin, u njegovom rodnom Idvoru, gde se i danas neguje uspomena na našeg velikana.

Obišle smo sa vodičem Jelenom Kalin njegovu rodnu kuću, danas spomen-muzej, i naravno,  zaostavštinu koju je poklonio svom rodu, Narodni dom , izgrađen po njegovoj želji u centru naselja. Tamo se i danas čuva sećanje na veliko Pupinovo delo i ogromno srce o čijoj ljubavi prema zavičaju svedoči i to da je sam Pupin s ponosom svoje poreklo istakao dodavši uz porodično prezime „Idvorski".

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво