Читај ми!

Priča o vojnom pohodu

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je knjižar Aleksandar Drakulić. Knjiga koju on predstavlja ima naziv ''Anabaza'' a njen autor je antički pisac Ksenofont (oko 430-354 p.n.e). Rodom Atinjanin, Ksenofont je bio protivnik atinske demokratije i poklonik spartanskog uređenja.

Neko vreme je bio Sokratov učenik, i u nekim svojim knjigama ostavio je svedačonstvo o svom učitelju. Kasnije je postao najamni ratnik, sudelovao je u vojnom pohodu Kira Mlađeg koji je hteo svrgnuti s prestola svog brata Artakserksa II Mnemona. Ovaj vojni pohod, a posebno povlačenje 12.000 helenskih najamnika nakon pogibije Kira Mlađeg, opisano je u delu ''Anabaza''. Ksenofont se istakao prilikom ovog povlačenja vojnika, koje je on uspeo da dovede do Trapezunta, a potom u Pergam, gde je vojsku predao spartanskom vođi Tibronu. Delo ''Anabaza'' objavljeno je pod imenom Temistogen Sirakužanin, i to je prvi primer upotrebe pseudonima u evropskoj književnosti. Neposrednost, jednostavnost, prozirnost i jasnoća kazivanja neki su od kvaliteta Ksenofontovog jezičkog izraza, i po tome će on ostati cenjen sve do današnjih dana.

Aleksandar Drakulić govori o tome kako je otkrio ovu knjigu, zašto mu je ona zaplenila pažnju, i zbog čega se vezao za nju. Biće reči i o čitanju i položaju knjige u doba izolacije, o ljubavi prema knjizi, o bibliotekama i o internet knjižarama.

Početkom osamdesetih Aleksandar Drakulić je bio knjižarski šegrt u Nolitovoj knjižari na Slaviji. Posle petnaestak godina traženja sebe u drugim profesijama kao što su pravo, novinarstvo, veletrgovina i marketing, vratio sa knjižarstvu i u njemu je već četvrt veka. Vodi internet knjižaru knjizara.com koja prodaje knjige od 1998. Trenutno u ponudi ima oko 100.000 knjiga (30.000 novijih naslova, a ostalo su atikvarne i polovne knjige).

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво