Može li vakcinacija biti obavezna?

Poslednjih dana pada broj novoinficiranih korona virusom, ali je i dalje veliki broj hospitalizovanih i preminulih. Pad broja novozaraženih se pripisuje uspešnoj imunizaciji koja je ušla u novu fazu. Omogućeno je vakcinisanje bez prethodne prijave, mobilni medicinski timovi krenuli su u susret meštanima zabačenih sela. I pored toga smo daleko od tzv. kolektivnog imuniteta koji se postiže, kako objašnjavaju imunolozi, vakcinacijom visokog procenta građana u relativno kratkom roku. Može li se zacrtani cilj ostvariti obaveznom vakcinacijom opšte populacije? Sa pravnikom Milanom Antonijevićem analiziramo argumente za i protiv.

Iz Evropske komisije najava dobre vesti: zemlje članice EU će biti dužne da prihvate vakcine odobrene na nivou Unije, a biće slobodne da prihvate i sve druge vakcine. U debati pred Odborom za slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta najavljeno je i da bi digitalni zeleni sertifikati trebalo da postanu operativni do početka leta, a moći će da ih dobiju i građani trećih zemlja, poručeno je iz Brisela. 

Dva događaja, svaki na svoj način, uzdrmala su javnost Velike Britanije: ukidanje višemesečnog zaključavanja i izveštavanje o smrti princa Filipa. O tome kako su Britanci dočekali ponovni izlazak na ulice i slobodu da posećuju pabove, frizere i teretane, ali i zašto se Bi-Bi-Si, zbog izveštavanja o smrti kraljičinog supruga, našao na do sada nezabeleženom udaru kritika, razgovaramo sa Helenom Ivanov, doktorantom na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Sa vama Jelena Vidić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво