U kakvoj su vezi korona i poskupljenje zejtina

Dnevni izveštaji o broju novozaraženih i preminulih od posledica Kovida 19, poslednjih dana, ohrabruju. To je nedavno, na osnovu matematičkih proračuna predvideo i profesor informacionih tehnologija, Petar Kočović. Sa njim ćemo razgovarati o tome kakav dalji tok epidemije procenjuje i da li se uskoro možemo nadati povratku u normalan život.

Jestivo ulje u prodavnicama skuplje je nego pre godinu dana, a cena je u proseku skočila za oko 30 dinara. Prošlogodišnji rod u rangu je višegodisnjeg proseka, izvoz u uobičajenim okvirima, pa se mnogi pitaju šta je to što je uticalo na ovo poskupljenje. Odgovor ćemo potražiti od direktorke Udruženja "Žita Srbije", Sunčice Savović.

Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Korišćenje Li-jonskih baterija, medjutim, nosi brojna ograničenja i izazove zbog čega naučnici širom sveta već rade i na razvoju baterija koje su bazirane na alternativnim materijalima. Tog posla prihvatili su se i naši naučnici u sklopu projekta HISUPERBAT, a njih predvodi Milica Vujković, sa Fakulteta za fizičku hemiju.

Manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji Visoki Dečani na listi je sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, koju je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra". Šta je ovaj manastir koji je od 2006. godine na Uneskovoj listi svetske baštine svrstalo u ovu kategoriju, saznaćemo u razgovoru sa Jovanom Nedeljković iz organizacije Evropa-nostra Srbija

Urednik i voditelj : Olivera Stajić

Магазин на Првом Магазин на Првом

Autor:
разни аутори

Животне теме, атрактивни гости, добро расположење - анализа актуелних дешавања, вести из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво