One su ponos Srema

Inđija je novi član ženske odbojkaške Superlige. Pobedom od 3:1, nad direktnim rivalom u borbi za prvo mesto, Radničkim Blasters u Beogradu, ekipa koju je sa klupe vodio trener Nikola Jerković, zauzela je prvo mesto u Prvoj ligi, sa bilansom 22-2 i 60 osvojenih bodova. To je najveći uspeh u istoriji kluba iz ravnog Srema, osnovanog 1962. godine. S druge strane, naš sagovornik, Nikola Jerković, s uspehom je vodio ekipe elitne divizije, ima dosta iskustva po tom pitanju- čak trinaest godina, i uz nekoliko pojačanja sigurno će od Inđije načiniti ekipu koja će biti tvrd orah svim rivalkama u narednom šampionatu.

Odbojkašice Uba pobedile su na svom terenu ekipu TENT-a sa 3:2 (25:19, 24:26, 23:25, 25:13, 15:13), u trećoj utakmici finala plej-ofa Superlige Srbije. Posle gotovo dva sata igre, Ub je stigao do trijumfa i vođstva od 2:1 u seriji i nalazi se na korak od prve titule prvaka Srbije. Naša današnja sagovornica, Sofija Medić, jedna od udarnih igli Ubljanki, taj meč okarakterisala je turbulentnim, i zaista jeste takav bio. Dve jake ekipe odlučuju o tituli šampiona, danas je na redu četvrti meč, ono što je izvesno- biće dosta neizvesnosti. Bloker Uba, nekada glavni adut subotičkog Spartaka, baš kao i njene klupske drugarice, nada se `brejku` i proslavi već u Obrenovcu.

Slađana Pop Lazić, istaknuto ime srpskog rukometa, odlučila je da više ne igra za reprezentaciju Srbije. Odluka je konačna i neopoziva- želi da se maksimalno posveti klupskoj karijeri, a da u državnom timu pruži priliku mlađim igračicama. Slađana Pop Lazić je za najbolju selekciju Srbije odigrala 110 utakmica i postigla 324 gola, pa joj sigurno nije bilo lako da donese jednu ovakvu odluku. Nešto više saznaćemo u razgovoru s njom, uoči jedne od utakmice šampionata Francuske, zemlje galskih petlova u kojoj Pop Lazićeva važi za jednu od najvećih sportskih zvezda.

Futsal reprezentacija Srbije zadobila je težak udarac u Vršcu, gde je odigrala samo 4:4 sa Rumunijom, iako je na nešto više od tri minuta pre kraja meča vodila sa 4:2 i imala sve u svojim rukama po pitanju plasmana na Evropsko prvenstvo u Amsterdamu i Groningenu naredne godine. Naš državni tim sada mora da se `vadi` 14. aprila u Zenici, protiv Bosne i Hercegovine, koja je već obezbedlila istorijski plasman na Evropsko prvenstvo i da baca pogled na ostale rezultate. Nada naravno nije izgubljena, s obzirom da postoji i plej-of meč između dve najlošije drugoplasirane ekipe u grupama, ali će ovaj kiks teško pasti srpskim reprezentativcima na psihološkom planu. Ženska fudbalska reprezentacija Srbije ponovo je na okupu, selektor Predrag Grozdanović još jednom želi da proveri sve raspoložive snage, za utakmice koje slede. Selektor Predrag Grozdanović pozvao je 23 fudbalerke, koje su zajedno od 5. aprila, u susret žrebu za novi kvalifikacioni ciklus za Svetsko prvenstvo, koji će biti održano 30. aprila, dok kvalifikacije počinju u septembru.

Naravno, pored sporta, bavimo se- već tradicionalno- i ostalim dešavanjima koji oplemenjuju dušu, događajima iz javnog, kulturnog i umetničkog života. U Maloj galeriji ULUPUDS-a juče je otvorena izložba keramike umetnice Dušice Bajić, pod nazivom `Par-nepar`. Izložba slika Ivane Jelić postavljena je u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu. Nagradu `Terpsihora`, prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, za 2021. godinu dobila je Olga Olćan, solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izložba i istraživački rad `Kolekcija decenija` temelje se na umetničkim radovima iz kolekcije `Oktobarski salon`, ovoga puta realizuju se u saradnji sa Natašom Radosavljević-Kuzmanović, višom kustoskinjom Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo i Muzejem u gradu na Dunavu. Izložba radova Jelene Stašević, akademske slikarke, biće dostupna za posetioce od 13. aprila u Malom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Izložba Aleksandre Ilić pod nazivom `Direktan prenos-uključiti zvuk` otvorena je u Prodajnoj galeriji `Beograd` i biće pred očima ljubitelja umetnosti do 26. ovog meseca.

Od danas, pa do 17. aprila, publika će imati priliku da se upozna sa pozorišnom scenom `Parobroda` i da pogleda predstave koje već neko vreme čine stalni repertoar, ali i da vide nova ostvarenja koja će u skorijem futuru biti deo pozorišnog repertoara, o tome nam priča Dijana Milošević. Povodom sto godina od rođenja Astora Pjacole, kolosa među velikim majstorima tanga i vrhunskog inovatora ovog žanra, u dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca sutra u 11 časova muziciraće `Liberkvatro tango` ansambl. Jedan lep koncert najaviće nam pijanistkinja Tea Dimitrijević, dok nam Aleksandar Šandorov, takođe majstor crno-belih dirki. priča o projektu `4 maljčika` i njihovoj instrumentalnoj verziji pesme `Dok dobuju kiše u ritmu tam-tama`, u znak sećanja na Vladu Divljana. U saradnji sa studentima Fakulteta organizacionih nauka, Kulturni centar Čukarica tokom ovog meseca organizuje seriju radionica na temu `Zaštita dece na internetu`. Čućemo i kako je prošla humanitarna aukcija slike s potpisom Željka Obradovića, organizovana s uspehom u Čačku, o toma nam, iz grada na Moravi priča novinar Đurđe Mečanin.

U izdanju `Kreativnog centra`, u ediciji `Različak`, objavljena je zbirka priča `100 lica stolica`, čija je autorka naša poznata spisateljica Jasminka Petrović, na njoj su radila čak 22 ilustratora. Na sceni Omladinskog pozorišta Dadov preksinoć je održana premijera predstave `Životinjska farma`, rađena po istoimenom romanu Džordža Orvela. Po motivima bajke braće Grim, nastala je predstava `Ivica i Marica`, koja je takođe premijerno izvedena pre dva dana, i to u pozorištu lutaka `Pinokio`. Fudbalski klub Rudar iz Senjskog Rudnika jedan je od starijih u Srbiji, osnovan je davne 1923. godine i od tada nikada nije prestajao s radom. Predstaviće nam ga predsednik kluba Marko Varga.

Projekat beogradskog arhitekte Danila Dangubića `Samoodrživi grad` izabran je, u velikoj konkurenciji, da predstavlja Srbiju na Bijenalu arhitekture u Seulu, u septembru ove godine. Negoslava Stanojević, diplomirani ekonomista po struci, novinar po zanimanju, čuvar naših narečja kroz svoje knjige, ima novo izdanje- zove se `Blaga reč`. Čućemo i Vesnu Bondžić, osnivača Centra `Milica`, dobitnicu nagrade za životno delo u vezi sa borbom protiv karcinoma dojke. `Filosof` i `Gospodin Jova` su dva nepoznata i neobjavljena rukopisa Milutina Bojića, koja se od pre neki dan mogu videti u Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju `Adligat`, tu je i svedočenje njegovog potomka, novinara Mirka Bojića.

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić daće i danas svoj puni doprinos, novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak, baš kao i stalni članovi prvog tima ove emisije- Katarina Epštajn, Vesna Gemović i Saša Hajdin. Biće tu još sagovornika, kao i niz priloga, informacija, uključenja tokom još jednog subotnjeg popodneva uz radio.Slušaćemo i stare hitove koji su otišli u nezaborav, kao i najnovije snimke domaće i svetske muzičke produkcije.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво