Naša Ana Frank

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je Viktor Lazić, pisac i advokat. Knjiga koju on predstavlja ima naziv ''To je bio samo piknik'' a napisala ju je Reli Alfandari Pardo. To je autobiografsko delo koje govori o životnom iskustvu autorke stečenom tokom Drugog svetskog rata i o sudbini i stradanju beogradskih i jugoslovenskih Jevreja. Obuhvatajući period od 1939. pa sve do 1947. godine, autorka ispisije koliko svoju ličnu istoriju, toliko i istoriju svoje porodice i zemlje u kojoj živi. Knjiga obiluje upečatljivim prizorima. Atmosfera u Beogradu neposredno pre rata, bombardovanje 6. aprila, slike ratnih užasa i stradanja ljudi, odvođenje bliskih ljudi u logore, trogodišnje skrivanje u malom špajzu stana u Dečanskoj ulici, život pod lažnim imenom, savezničko bombardovanje, oslobođenje i period neposredno nakon oslobođenja – sve to dato je kroz prizmu doživljaja sveta jedne devojčice. Knjiga ''To je bio samo piknik'' u sećanje priziva dnevničke beleške Ane Frank. Obe autorke prošle su kroz slično životno iskustvo i ostavile potresno lično svedočanstvo o ratnim stradanjima i patnji. Vredi napomenuti i to je da je Reli Alfandari Pardo rođena 1929, iste godine kada i Ana Frank.

Pored razgovora o ovoj knjizi u emisiji će biti reči i o putovanjima, o putopisima, o čitanju i životu u izolaciji nametnutoj pandemijom, kao i o bibliotekama.

Viktor Lazić je autor nekoliko knjiga putopisa i više od hiljadu reportaža objavljenih u raznim medijima. Osnivač je udruženja Adligat, koje se bavi unapređenjem srpske kulture, umetnosti i međunarodne saradnje. U okviru ovog udruženja osnovan je Muzej knjige i putovanja, u kome se predstavlja razvitak štampe i pisane reči, različiti pojavni oblici knjiga u svetu, prikazuje se razvitak i značaj knjige za ljudsku civilizaciju. Adligat je osnovao i Muzej srpske književnosti u kome se predstavlja ne samo srpska književnost već celokupna srpska istorija.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво