Zabavnik

Kratki dokumentarni film reditelja i scenariste Maksa Kalmića “Nedovršena simfonija jednog grada - PRIČA JEDNOG DANA” snimljen je 1941. godine. U devet minuta ton-filma posebne poetike pojavljuju se jedan beogradski mlekadžija, jedan napušteni buket ruža, jedna poništena menica, čaša vode sa šećerom, par lakovanih cipela, sedam neposlušnih olovaka i nilski konj.

U "Priču jednog dana" smestile su se slike beogradske predratne svakodnevice od ranog jutra do kasne večeri, kao i pesma "Svi vi što maštate o sreći" koju je u noćnom klubu otpevao na plejbek Milan Bata Timotić. I sve bi ovo bila samo još jedna pričica iz istorije domaćeg filma, da 1982. godine reditelj Slobodan Šijan nije odlučio da u film "Maratonci trče počasni krug" ubaci nekoliko kadrova iz Kalmićevog filma.

Milan Bata Timotić, koga su često poredili sa čuvenim pevačem Mijatom Mijatovićem, bio je čest gost našeg radija, kao izvođač šlagera i narodnih pesama, a 1927. godine snimio je prvu ploču za beogradski Odeon. Ređali su se hitovi - Adio Mare, Kad trepću zvezdice male, Kad mi pišeš mila mati i druge. 

Britanski muzičar Džordži Fejm se 1965. godine pojavio s kompozicijom YEA, YEA i na opšte iznenađenje poznavalaca zabavne muzike, njegova ploča se gotovo preko noći našla na vrhu liste popularnosti, ostavljajući za sobom i najpopularnije bit grupe. O tome je bilo reči i u osmom broju magazina Džuboks 1966. godine.

Novinari su pisali da je Džordži Fejm tvorac džez-bita, ali i da Fejm kopira Reja Čarlsa, na šta je on odgovarao:

- Ne volim da me zovu zvezdom. Zvezde su Bitlsi, Stounsi, Prisli. Ja i moji BLUE FLAMES-i to nismo niti želimo da budemo. Istina je da smo srećni što smo napravili hit GET AWAY ali to još ne znači da smo zvezde. Zadovoljni smo jer je to još jedna stepenica u našem razvoju. Čini mi se da smo tek u ovoj kompoziciji dali ono što smo odavno nosili u sebi - liriku i romantiku bita.

 

Emisija Zabavnik ljuljuška se talasima Prvog programa Radio Beograda punih 40 godina. Rođendan obeležavamo radno, kako i dolikuje emisiji koja se uvek emitovala neradnim danima.

Nekad uživo, nekad ne, ali tu smo već ili tek četiri decenije s nekim lepim pričama za popodne, a neke od najlepših napisao je i u Zabavniku govorio naš Gale Janković.

Autor Mirjana Blažić. 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво