Читај ми!

Iskorišćene limenke greju vazduh i čuvaju prirodu

Vakcinacija je,nesumnjivo, jedini spas od epidemije koronavirusa, ali efekti masovne imunizacije se još ne zapažaju. Nestrpljivi su i oni koji su vakcinisani jer nemaju pouzdano saznanje o tome koliko su zaštićeni,  zato što laboratorijske analize često daju neočekivan nalaz. Uskoro će se na našem tržištu pojaviti test koji bi trebalo da razveje mnoge sumnje o tome kako se prati rezultat i kolika je efikasnost cepiva. U niškoj firmi “Neomedika” upravo je počela proizvodnja nulte serije, a sagovornik će nam biti   rukovodilac kvaliteta u kompaniji,  Milica Todorovska Rašić.

Iz Niša još jedna tema-učenici tamošnje gimnazije "Bora Stanković", napravili su od iskorišćenih limenki solarni panel koji služi za zagrevanje vazduha. Taj proizvod bi istovremeno trebalo da omogući uštedu energije i smanji zagadjenje vazduha. Više o ideji, kako se došlo do realizacije i planovima saznaćemo od Jane Simić iz učeničke firme EKOLIM.

Nedavni slučaj dadilje koja je četrvoromesečnoj bebi dala veliku količinu bensedina naveo je mnoge da se ozbiljno zamisle nad tim kome poveravaju decu na čuvanje. Ko reguliše rad bebi servisa, ko su osobe koje su posredstvom njih angažovane, koliko su obučene, koji su rizici...samo su neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati sa psihologom Jasminom Mihnjak sa portala BEBAC.

Italija obeležava 700 godina od smrti  Dantea Alegijerija autora "Božanstvene Komedije", koja se smatra najvažnijim delom napisanim na italijanskom jeziku i remek delom svetske književnosti. Često se zapitamo koliko nam je Dante danas važan i u kojoj meri je njegovo delo
prevazišlo vreme? I to će biti jedna od tema Magazina.

Urednik i voditelj Olivera Stajić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво