Читај ми!

Ub ušao u istoriju odbojke

Odbojkašice Uba izborile su istorijsko finale plej ofa i s nestrpljenjem očekuju mečeve koji odlučuju o tituli šampiona. Do učešća u samoj završnici došli su posle teških i neizvesnih susreta sa Jedinstvom iz Stare Pazove, koje iz godine u godinu stvara nove bisere na parketu i redovno je tvrd rival svima koji iskazuju aspiracije ka trofejima u prvenstvu i Kupu Srbije. Nije bilo lako, jer ove mečeve igrale su posle poraza u finalu najmasovnijeg takmičenja od lajkovačkog Železničara, ali su devojke iz rodnog mesta Dragana Džajića izvukle poslednje atome snage i došle nadomak titule. Uz mlade igračice, ogroman je doprinos i iskusnih Ljiljane Ranković, Aleksandre Vulin, Sofije Medić i naše današnje sagovornice, 26- godišnje Aleksandre Gligorić, koja je drugu godinu u Ubu. Srednji bloker ovog tima osvojio je 168 poena u 69 odigranih setova, poštuje sredinu u kojoj se nalazi, ističe sjajnu sinergiju sa članovima stručnog štaba, predvođenog Vladimirom Vasovićem.

Hokejaši Crvene zvezde, bez mnogo pompe, osvojili su još jednu, devetu po redu titulu šampiona Srbije. Do trofeja su došli posle pobeda u dvomeču sa novosadskom Vojvodinom , bio je to pravi šampionski ples momaka u crveno-belim dresovima. Prvenstvo je, istina, bilo skraćeno, iz dobro poznatih razloga, bilo je najbitnije da se uopšte održi u vreme pandemije korone, ali to ne umanjuje značaj Zvezdinog pohoda do čekne pozicije. Nikola Bera, trener šampiona, ističe da je ogromna želja i ovog kluba i Vojvodine da dogodine igraju u nekoj od regionalnih liga, sa Slovencima i Hrvatima, to bi- mišljenja je- bio jedini način da srpski hokej napreduje, potrebni su mečevi sa jakim rivalima.

Pričamo ovog popodneva i sa aktuelnim šampionima u ragbiju 15, igračima Partizana, koje u našoj emisiji predstavlja predsednik, trener, igrač i, kako kaže- mnogo toga još- Nedeljko Savić. Tako je, veli on, jer se bavljenje ovim sportom još uvek zasniva na ogromnoj količini entuzijazma,  nikako da dobije podršku koju imaju klubovi u zemljama bogate ragbi tradicije. Sve lepo dešava im se metodom pojedinačnih uzoraka, poput divnog gesta košarkaša Bogdana Bogdanovića koji je čak u SAD čuo da se crno-beli muče da `prežive`, pa im je istog časa, kao prvu pomoć, poslao jednu garnituru dresova i kompletne opreme. Partizan je na startu novog šampionata savladao Vojvodinu rezultatom 65:5, narednog vikenda igraće sa ekipom Rada. I ono najvažnije- ragbisti Partizana jedini su osvajači titule iz Sportskog društva Partizan, što je izuzetan uspeh, ali nažalost- stvara i malo zavisti, sa kojom se valja izboriti.

Razgovaramo ovog subotnjeg popodneva i sa selektorom plivačke reprezentacije Srbije Igorom Beretićem, razloga je dosta. Danas je poslednji dan Otvorenog prvenstva Mađarske u Budimpešti, prošlog vikenda je u Marseju Čaba Silađi osvojio dve medalje, i to pri prvom kontaktu sa vodom posle preležanog korona virusa, čime je uspeh još veći. Osvrnućemo se i na nedavno održano Otvoreno prvenstvo Srbije, gde je takođe bilo dosta zapaženih rezultata. Velimir Stjepanović se vratio posle zdravstvenih problema, Anja Crevar je dobro radila u Španiji, Čelić i Barna imaju dobre rezultate u Americi, tu su i mlade Nina Stanisavljević i Tanja Popović, eto razloga da verujemo u svetlu budućnost našeg plivačkog sporta.

Na redovnoj izbornoj Skupštini, za novog predsednika Biciklističkog saveza Srbije, izabran je Radomir Pavlović, koji će na ovoj funkciji provesti naredne četiri godine. Radomiru, kao istaknutom biciklisti, nije bitna samo funkcija, on je zaista čovek ovog sporta, višestruki prvak naše zemlje i, što je kuriozitet, komentator Eurosporta za područje bivše Jugoslavije. Bio je trener naše reprezentacije na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine i na brojnim evropskim i svetskim takmičenjima. Dva izuzetna dešavanja vezana za biciklizam ove godine se održavaju u Srbiji, u Novom Sadu i Beogradu, pa ćemo od Pavlovića čuti kako će proteći prva godina njegovog predsedničkog mandata. Pavlović će, veli, svakako poraditi na medijskoj popularizaciji biciklizma kod nas, kao ina saradnji sa novim Upravnim odborom i mladim i stručnim timom ljudi koji umeju da prave šampione.

Vratili su se osmesi na lica zaljubljenika u fudbal, reprezentacija Srbije pokazala je da reči novog selektora Stojkovića nisu bile bez osnova, da će se protiv svakog rivala ići na pobedu i bodove u kvalifikacijama za aktuelno takmičenje. Zadovoljan je, vrlo, posle meča sa Irskom, bio popularni Piksi, naša javnost takođe, pa u takvoj atmosferi dočekujemo Portugaliju, sa sve nebeskim Kristijanom Ronaldom. Selektor gostiju Fernando Santoš takođe želi da izvuče maksimum iz svoje ekipe, to je sportski i ljudski, ali kao da je neka posebna atmosfera oko našeg državnog tima, najzad i konačno, stoga preporučujemo da večeras, po zvaršetku porodičnog magazina Radio Beograda 1, ostanete uz svoje radio aparate i poslušate prenos utakmice Srbija- Portugalija, utakmica na stadionu `Rajko Mitić` počinje u 20 časova i 45 minuta. Reporteri sa ovog susreta biće Dejan Nikolić i Milan Bigović.

Interesantna priča očekuje nas i u razgovoru sa Ivom Nenić, ona je docent za užu naučnu oblast Etnomuzikologija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Jedna od tema njenog, pionirskog istraživačkog projekta Žensko liderstvo u muzici je je, pored ostalog, kako su harmonikašica Radojka Živković i klavijaturistkinja Margita Magi Stefanović zauv,ek promenile svet ženskog muziciranja. Nenićeva napominje da su u 19. veku sviračice i pevačice u kafanskim orkestrima žigosane kao žene lakog morala. Koliko je bilo potrebno da se promene  takvi patrijarhalni nazori saznaćemo upravo kroz priče o dve istaknute ličnosti, iz dva potpuno drugačija sveta, kao i uz pričicu o bluz-rok gitaristkinji Ani Popović i i multitalentovanoj frulašici Nedi Nikolić. Tu je i Ivina knjiga `Guslarke i sviračice`, koja otvara sasvim nove vidike i poglede na učešće dama u svetu muzike i u životima koje živimo.

Nenad Vasilić jedan je od vodećih džez muzičara Evrope. Prva muzička znanja i iskustva stekao je u rodnom Nišu, odakle odlazi na džez studije u Grac. Po završenim studijama bira Beč za mesto stalnog boravka i polako postaje jedan od najtraženijih kontrabasista u Evropi.  Popričaćemo malo o njegovom novom singlu i spotu `Hej, salaši`, koga je- pored ostalog- izveo na poslednjem Beogradskom džez festivalu, kada je predstavio i svoj novi sastav  `Bass and Strings`. Pored aktuelnog autorskog repertoara, tom prilikom je - sa gudačkim kvartetom- izveo nekoliko duhovnih kompozicija, kao i ovu , pomenutu, koja će se naći na albumu čiji je izlazak najavljen za drugu polovinu ove godine. O svemu tome, sa Vasilićem pričamo u poslednjem satu današnje emisije.

U Muzeju Jugoslavije u toku je snimanje igrano-dokumentarne serije `Jovanka Broz i tajne službe`, iz pera scenariste serije `Tajne službe Srbije`, generala u penziji Svetka Kovača, koji o novom tekstu govori za Radio Beograd 1. Nova knjiga pesama glumca i reditelja Raleta Milenkovića, pod nazivom `Prazna gnezda`,  objavljena je u izdanju `Arhipelaga`, u ediciji `Element`. Izložba `Novi svetski poredak` likovne umetnice Ane Cvejić biće otvorena u zrenjaninskom Kulturnom centru od 1. aprila. Galerija `Reflektor` u Užicu predstavlja samostalnu izložbu sugrađanke Jelene Prljević i opus njenih radova nastalih tokom boravka u SAD. U Savremenoj galeriji u Zrenjaninu, od preksutra, izložbom slika predstavlja se umetnik Rastko Stefanović. Prošlogodišnji dobitnik Vibove nagrade Vitomir Teofilović, objavio je nedavno `Književne eseje`, koji se bave aktuelnom kovid situacijom. Mladi pesnik Kosta Kosovac, koji je u našem studiju bio gost još kao literata bez objavljene knjige, postao je vlasnik zbirke pod nazivom `Džemperi za kamenje`, on je jedan aduta naše emisije koja se raduje kada može da predstavi posebno talentovane mlade ljude- Kosta je baš takav, očekujemo od njega velika dela.

Film `Oaza` u režiji srpskog reditelja Ivana Ikića nagrađen je specijalnim priznanjem žirija 25. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji. Pet godina posle prve knjige `Ožiljak`, naš poznati satiričar, inače po profesiji psihijatar, Slobodan Simić, objavio je novu, pod nazivom `Dođi kad hoćeš.` `Dani ruske kulture` održavaju se u beogradskoj Galeriji 73 do 6. aprila, manifestacija je otvorena izložbom `Moje oko-Srbija`, akademske slikarke Sofije Ječine, koja ekskluzivno govori za naš program. Maja Guzina predstavlja se izložbom u Maloj galeriji ULUPUDS-a, radovi su rezultat dugogodišnjeg rada u oblasti ilustracije i slikarstva. Darko Vukić, mladi slikar iz Ivanjice, predstavlja svoje radove na izložbi `Indeks` u Domu omladine Beograda. Izložba `Aprilski rat` predstavljena je u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Premijera plesne predstave `Grand Hotel` biće održana 1. aprila na velikoj sceni Opere i teatra `Madlenijanum`, u koreografiji Aleksandra Ilića, režiji Aleksandra Nikolića i uz maestralnu gošću iz  Slovenije Mojcu Majcen.

Premijera plesnog projekta `Mapiranje` zakazana je za 2. april u Velikoj sali SKC-a, u saradnji gostujuće koreografkinje Natalije Gabrielčik  i studentkinja Instituta za umetničku igru. `Molitva, Sećanje, Vaskrsenje` - tako se zove izložba postavljena u galeriji `Singidunum`. U Novosadskom pozorištu za 28. mart najavljena je premijera `Mefista`, u režiji Borisa Liješevića, o tome nam priča glumica, akter predstave, Gabriela Crnković.

U Biblioteci grada Beograda postavljena je izložba radova uglednog slikara Predraga Peđe Miloševića pod nazivom `Niti i metafore`. Izložba `Nije zlato sve što sija`, kustosa Muzeja nauke i tehnike Zorana Levića i Nenada Lukića, posvećena je zlatu kao materijalu i njegovoj tehnološkoj obradi. trajaće do 1. maja. Stiže i nekoliko informacija iz sveta badmintona- Sudimčevoj i Miliću pripali su prvi trofeji u ovoj godini, a ovog vikenda održava se i Svetski seniorski kup u Poljskoj.

Biće s nama i vitez kulinarstva Milijan Stojanić, s novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak, a slušačemo i stare dobre hitove iz prošlog stoleća, domaće i strane, u emsiiji čija je producentkinja Vesna Gemović. Neće izostati ni aktuelno hitovi sa svtskih top lista, niti informacije iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.



 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 


 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво