Kako je virus uticao na naš džep?

I ovoga jutra očekuje vas mnogo različitih tema koje se tiču svakoga od nas. Ceo jedan sat posvetili smo hrani iz različitih uglova.

Ishrana dece, u decenijama iza nas, bila je drugačija i zdravija, tvrde bake iz smederevskih sela. Bez raznovrsnih domaćih namirinica nije mogao da se zamisli obrok. Baka Mira Radivojević iz Osipaonice kod Smedereva pripemila je bogatu trpezu uz savete mladim mamama kako da hrane svoje mališane.

Cene na pijacama, s proleća nam svima deluju visoke - ali kupujemo, željni svežih proizvoda. U prodavnicama, međutim, drugačije reagujemo na svaku promenu: pa smo tako primetili da su neki proizvodi poskupeli, na primer ulje i mlečni proizvodi,  uprkos zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku koji kažu da su cene na malo, povećane samo 0,6% u odnosu na prethodni mesec, tj. 1,2% u odnosu na isti mesec prošle godine. Objašnjenje sada, obično, pripisujemo pandemiji. Ovom temom bavi se Ružica Zorkić Radičević.

Koliko smo u pandemiji promenili potrošačke navike, šta više kupujemo, da li idemo češće u nabavke i koliko novca trošimo za hranu, saznaćemo od Predraga Ćirovića iz GFK, kompanije za istraživanje tržišta.

Proleće je najlepše godišnje doba jer se bude i priroda i ljudi, ali mnogi nisu u stanju da se odmah prilagode toj promeni. Sa dolaskom proleca, stiže nam i prolećni umor. Od doktora Slobodana Gajića saznaćemo kako najlakše da se prilagodimo ovim promenama.

Vrlo često možemo čuti ili pročitati da je agresivan pas napao pa i ujeo nekoga, bilo da je reč o vlasniku ili o slučajnom prolazniku. Nedavno je javnost šokirala vest da su psi izujedali dete, koje je kasnije i preminulo. To je dovelo do novog problema,  napuštanja opasnih pasa. O tome razgovaram sa Jelenom Ilić iz ORCE.

Sa vama je Nikolina Miljković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво