Читај ми!

Sutra ili prekosutra o merama za narednu sedmicu

Ovo je treći vikend zaredom kako se primenjuju strože mere na rad ugostiteljskih objekata, koji su zatvoreni od srede, kao i neprehrambene prodavnice, saloni, teretane, kladionice, dečje igraonice. Odluka da li će tako ostati i naredne sedmice biće doneta sutra ili u ponedeljak. Raspravljaće se i o merama na granici tokom katoličkog Uskrsa, kada se očekuje dolazak velikog broja građana Srbije iz inostranstva. Osnovci od prvog do četvrtog razreda naredne nedelje pohađaće nastavu u školama.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će država svim nezaposlenim građanima u junu isplatiti jednokratnu pomoć od 60 evra u okviru trećeg paketa pomoći privredi i građanima u ukupnom iznosu od oko dve milijarde evra. Pomoć se, kako je rekao, odnosi na sve nezaposlene, koji su prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Mali je za Televiziju Prva naveo da će uz pomoć od po 30 evra u maju i novembru svi nezaposleni građani u ovoj godini od države dobiti ukupno 120 evra.

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je s predstavnicima grupe za kinematografiju Privredne komore Srbije o posledicama i efektima pandemije na poslovanje distributera i prikazivača. Premijerka je rekla da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašli odgovarajući načini podrške.

O modalitetima pomoći države razgovarano je i sa predstavnicima udruženja frizera. Imajući u vidu prirodu njihovog posla i blizak fizički kontakt, naglašeno je da je nesumnjivo da je ta grana jedna od najpogođenijih globalnom pandemijom korona virusa. Zaključeno je da je zdravlje građana i poštovanje epidemijskih mera apsolutni prioritet, ali će sa druge strane i kroz nove predloge ekonomske pomoći privredi, frizeri biti podržani kako bi opstali i što lakše i brže povratili svoje poslovanje u normalne tokove.

Zemljotres magnitude 7,2 stepena pogodio je sever Japana, a izdato je upozorenje na cunami. Potres je pogodio prefekturu Mijagi, koja je 2011-te godine pretrpela velika razaranja usled cunamija koji je usledio posle jakog zemljotresa. Zaustavljen je rad nuklearne elektrane Onagava, a kontroliše se i nuklearna elektrana Fukušima koja je stradala u zemljotresu 2011-te godine. Zemljotres se osetio i u 400 kilometara udaljenom Tokiju.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Nenad Selaković i Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво