Читај ми!

Do ponedeljka na snazi strože mere

Zbog pogoršane epidemijske situacije u Srbiji su na snazi strože mere. Zatvoreni su svi ugostiteljski, kulturni i sportski objekti, tržni centri, kozmetički i frizerski saloni, kladionice, kockarnice, dečije igraonice. Do ponedeljka ujutru radiće samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe. Biće otvorene i pijace, državne institucije, pošte, banke i proizvodni pogoni. Inspekcije i Komunalna policija narednih dana pojačano će kontrolisati sprovođenje mera.

Trenutna epidemijska situacija je rezultat nedovoljnog poštovanja mera, ocenio je infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš. On je za RTS rekao da je oštrije mere trebalo doneti ranije. Naveo je da je sada najveći problem što su bolnice pune, a zdravstveni radnici preumorni. Poručuje da je glavni zadatak što više testiranja, poštovanje mera prevencije i vakcinacija. Pelemiš upozorava da je proces vakcinacije ugrožen zbog velikog broja inficiranih.

Obeležava se 17 godina od pogroma na Kosovu i Metohiji. U talasu organizovanog albanskog nasilja 17. marta 2004. godine, ubijeno je 19 ljudi, proterano više od 4 hiljade Srba i drugih nealbanaca, etnički očišćeno šest gradova i devet sela, zapaljeno i porušeno 39 crkava i manastira, 935 srpskih kuća i desetine društvenih objekata. Dan sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji obeležen je u Narodnom pozorištu u Beogradu uz prisustvo najvišeg državnog rukovodstva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se masovni zločin počinjen 17.marta, pre tačno 17 godina ne sme nikada zaboraviti i dodao da ne može da postoji razlog za obračun sa pripadnicima čitavog jednog naroda.

"Možda postoji vreme u kojem smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde pobunimo, ove reči Elija Vizela, nekadašnjeg logoraša, nobelovca, obavezuju nas zauvek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio", poručio je predsednik Srbije. Vučić je rekao da pogrom prevazilazi sve ostale zločine, jer nije samo čin, već namera, politika, predomišljaj da se neki kraj, neka zemlja, nasilno očisti od pripadnika drugih nacija i vere.

Evropska komisija predložila je uvođenje digitalnih zelenih sertifikata, kako bi se olakšalo slobodno kretanje unutar Unije tokom pandemije KOVID-a 19. Digitalni zeleni sertifikat biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa ili dobila negativan rezultat testa ili se oporavila od KOVID-19 i ima antitela. U Briselu kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su dobile odobrenje za promet širom Evropske unije, ali da države članice mogu odlučiti da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednici vesti Nenad Selaković i Tina Amić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво