Читај ми!

Nove epidemijske mere u Srbiji

Vlada Srbije usvojiće danas nove mere koje su dogovorene tokom konsultacija sa medicinskim delom Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, saznaje RTS u Vladi Srbije. Nove sednice Kriznog štaba, koja je bila najavljena za danas, neće biti. Lekari traže zatvaranje na dve nedelje uz obrazloženje da to jedino može da dovede do značajnijeg smanjenje novozaraženih. Mera koja je danas svakako stupila na snagu jeste prelazak osnovaca, od petog do osmog razreda, na onlajn nastavu.

Na godišnjicu uvođenja vanrednog stanja, raste broj hospitalizovanih u čitavoj zemlji. Povećava se i broj vakcinisanih ljudi. Ipak, ministarka Marija Obradović kaže da je broj od 1.365.000 građana do sada prijavljenih za vakcinu,  nedovoljan za poboljšanje epidemijske situacije. Novi podaci o broju zaraženih, biće objavljeni oko 15 časova.

U Rumuniji počinje treća faza masovne imunizacije koja će obuhvatiti šire slojeve populacije. Italija je u naredne 2 nedelje pod ključem. Na udaru je, osim zdravlja, i ekonomija. U Evropskoj uniji je bez posla ostalo 6 miliona ljudi zbog korone, pokazali su rezultati studija Evropske fondacije u Dablinu.

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je na mogućnost pojave epidemije morbila, odnosno malih boginja. Raspoloživi podaci pokazuju da je stopa obavezne vakcinacije protiv morbila u Srbiji opala za  25-30 odsto, a smatra se da je taj procenat i veći. Udruženje pedijatara apeluje na roditelje da ne oklevaju sa obaveznom imunizacijom dece od malih boginja.

U Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, održani su lokalni izbori. Milo Đukanović ostao je bez vlasti posle 28 godina, iako je koalicija oko Demokratske partije socijalista osvojila najviše glasova. Pripalo im je 18 odborničkih mesta, od 41-og koliko ih ima u gradskom parlamentu. Većinu, međutim, sa 21-im odborničkim mestom imaju dve
opozicione liste. Za budućnost Nikšića, koja je obezbedila 11 odbornika, i Mir je naša nacija sa 10 odborničkih mesta.

Kulturna manifestacija „Prolećni Brankovi dani" posvećena pesniku Branku Radičeviću počinje danas i trajaće do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu. Događaj je uvertira za jubilarno 50-to Brankovo kolo, koje će biti realizovano u septembru. Tako će biti obeležen 197-mi rođendan velikog pesnika.

Danas su na programu preostale 4 utakmice 27-og kola fudbalske Superlige Srbije. Od 14 časova, ekipa Te-Es-Ce-a igra sa Mačvom, a Vojvodina  u Surdulici protiv Radničkog. Dva sata kasnije, Voždovac se sastaje sa Crvenom Zvezdom. Od 18 i 10, rival Partizanu u Beogradu biće
Zlatibor.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti Irena Jelovac i Vladimir Mihajlović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво