Читај ми!

Da li svi ozdrave posle kovida 19?

Dosadašnje iskustvo pokazuje, da nakon preležanog koronavirusa, kod čak 30 do 50 posto obolelih, ostaju dugotrajne tegobe i simptomi. Danas je sve veći broj istraživanja koja prate stanje pacijenata nakon preležane kovid 19 infekcije, s obzirom na sve više podataka o dugoročnim posledicama kod pojedinih osoba. Upravo tegobe kao što su poremećaji plućne funkcije i patološke promene na radiografijama ili skeneru grudnog koša, nazvane su "dugotrajni kovid". O tome razgovaramo sa prof dr Draganom Jovanović, pulmologom i pulmoonkologom.

Prema podacima iz Strategije upravljanja otpadom svaki stanovnik Srbije proizvede godišnje oko 318 kilograma smeća. U našoj zemlji ima nekoliko hiljada divljih i 164 zvanično registrovane. Većina njih ne zadovoljava osnovne sanitarne standarde. Udruženje građana „Protok 21" iz Smedereva osmislilo je aplikaciju „Prijavi deponiju", a o odgovornosti institucija i pojedinaca i motivaciji da se svi aktivno uključe u rešavanje problema razgovaramo sa Natašom Rašković iz ovog Udruženja.

Istraživanje Instituta za javno zdravlje „Batut" pokazuje da u Srbiji samo 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve zube, dok 9,3 odsto nema nijedan zub. Veliki broj građana ne kontroliše zube a samo polovina ih redovno pere. Istovremeno, u porastu je broj onih koji, vodeći se za trendovima želi da izbeljuje zube i ima takozvani „holivudski osmeh". O tome šta ova kozmetičko-stomatološka procedura podrazumeva i koje rizike i posledice nosi sa sobom ako se nestručno radi, razgovaramo sa dr Darkom Stamatovićem, stomatologom.


Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво