Читај ми!

Petogodišnji plan Kine: uspon i odgovornost

Šta je predviđeno planom razvoja Narodne republike Kine do 2025. godine? Na koji način će biti uređeni odnosi prema Hongkongu i Tajvanu?  Da li jača rivalstvo Pekinga i Vašingtona u međunarodnoj areni?

U Pekingu je održano godišnje zasedanje takozvane "dve skupštine". Najmnogoljudniji parlament sveta Nacionalni narodni kongres i  savetodavno telo Kineska narodna politička konsultativna konferencija  raspravljali su o smernicama razvoja u predstojećih godinu dana, kao i o  dugoročnijem planu za narednih pet. Određen je plan rasta BDP-a, sa  tendencijom da se Kina osamostali po pitanju visokih tehnologija, uz  jači zaokret ka očuvanju životne sredine. Najavljena je izmena izbornog  zakona u Hongkongu, a očekuje se i oštriji stav prema statusu Tajvana.  Peking je spreman da poboljša odnose sa Vašingtonom, ali samo u slučaju  uzajamnog poštovanja.

O tome koliko će te odluke uticati na razvoj Kine i čitavog sveta, za  emisiju U središtu pažnje govori spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović.

Urednik i voditelj: Nikola Denčić.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво