Читај ми!

Krizni štab o epidemijskoj situaciji i antikovid merama

Pandemija korona virusa ponovo se zahuktava i broj pacijenata primljenih u bolnice veći je od broja otpuštenih, uz veliki broj pregleda u trijažnim centrima, izjavila je zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević. Posle sastanka direktora kovid bolnica i ministra zdtavlja, istakla je da će se ovim tempom, brzo doći u situaciju da se iscrpe kapaciteti. Danas zaseda Krizni štab. Na sednici će biti analizirana aktuelna epidemijska situacija. Prema ranijim najavama, trebalo bi da bude doneta odluka o pooštravanju mera u cilju zaustavljanja širenja virusa.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije Jevtić biće sahranjen sutra na groblju manastira Tvrdoš u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg. Sveta zaupokojena liturgija je u Sabornom hramu u Trebinju u 10 sati. Episkop Atanasije preminuo je juče u Trebinju od posledica zaraze virusom korona. Povodom smrti vladike Atanasija, u Hercegovini je danas i sutra Dan žalosti.

Broj zaraženih virusom korona u svetu premašio je 116 miliona, a preminulo je skoro 2 miliona i 600 hiljada ljudi. Posle kritika Svetske zdravstvene organizacije da je  stopa vakcinacije u Evropskoj uniji niska, Italija je blokirala izvoz od 250 hiljada doza vakcine AstraZeneke u Australiju. Evropska komisija je podržala potez Rima, jer Astra-Zeneka kasni sa isporukama vakcina. Ta kompanija će Uniji do kraja marta obezbediti samo 40 odsto dogovorenih zaliha. U međuvremenu, u Italiji je sve više regija u crvenoj zoni, a oni koji su preležali kovid dobiće samo jednu dozu vakcine. Više od 60 odsto novoobolelih u Francuskoj zaraženo je britanskim sojem koronavirusa. U Madridu su zabranjeni marševi povodom medjunarodnog dana žena 8. marta.

Papa Franja  zapoceo je cetvorodnevnu  istorijsku posetu Iraku. To je prvi Poglavar rimokatolicke crkve, koji posecuje Irak , gde ce  "moliti za oprostaj i pomirenje". Upravo zbog uspostavljanja medjureligijskog dijaloga papa Franja nije hteo da odustane od najrizicnije posete i pored preporuka da Irak nije miran i da je u toku novi talas epidemije.Zbog papine posete  u Iraku su vanredne mere bezbednosti, angazovano je vise od 10 hiljada pripadnika medjunarodnih snaga, koje su spremne na sve.

Specijalni sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji se terete za ubistva, trgovinu narkoticima i druga krivična dela. Pritvor im je produžen zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će sakriti ili uništiti dokaze, zatim da ne bi ponovili krivična dela, kao i zbog uznemirenja javnosti. Na ovo rešenje okrivljeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe. Belivuk i Miljković su uhapšeni 4-og februara pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih dela skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe. Pored njih, tada je uhapšeno još 20-ak pripadnika grupe, a tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe.

Novoimenovani selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković, objavio je spisak reprezentativaca na koje računa za početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje će se naredne godine igrati u Kataru. 

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Tina Amić.

Producent Bojana Tufegdžić.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво