Читај ми!

Andrea i fudbaleri

Skromno, ali dostojanstveno, u skladu sa aktuelnim zdravstvenim merama Vlade Republike Srbije, Sportsko društvo Crvena zvezda obeležilo je svoj 76. rođendan. Kako u godini za nama nije bilo previše takmičenja, odlučeno je da se, ovom prilikom, proglase samo najbolji sportisti, najuspešniji trener , kao i kolektiv čiji članovi na dresovima ponosno nose Zvezdin grb. Za najbolju sportistkinju proglašena je mlada džudistkinja Andrea Stojadinov, koja svečanosti nije prisustvovala zbog učešća na Gran priju u Uzbekistanu. U kategoriji muškaraca, najuspešniji je Milan Borjan, čuvar mreže i kapiten fudbalskog kluba, inače najboljeg u crveno-beloj familiji tokom 2020. godine. Najzad, za najboljeg trenera proglašen je Dejan Stanković, Zvezdine sjajne partije na fudbalskim terenima u zemjli i inostranstvu očigledno su ostavile kompletan utisak i na stručnjake, i na navijače, kao i na one koji su odlučivali o najboljima u godni za nama.

OFK Bačka ima novog šefa struke - ekipu iz Bačke Palanke, s prvim martovskim danom, preuzeo je Milan Kuljić. Kuljić je trenerski stasao u Brodarcu. Nije se svojevremeno proslavio kao selektor omladinske reprezentacije Srbije, "orlići" su sa njim ostali bez plasmana na prvenstvo Evrope. Vodio je potom, kratko, niški Radnički, Žarkovo i Zemun. Prvi posao, po okončanju igračke karijere, dobio je na Farskim Ostrvima. Sa klincima Brodarca ostavio je trag i na međunarodnoj sceni, istrorijskim učešćem u omladinskoj Ligi šampiona, duel sa Mančeter Junajtedom još dugo će se prepričavati na Starom Sajmištu.  Posla u Bačkoj Palanci prihvatio se kada bi to malo ko učinio, u trenucima kada je opstanak fudbalera u plavim dresovima u Super ligi sveden na teorije naučne fantastike. Kada su čelni ljudi i kompletna uprava podneli ostavke i kada je već izgubljena želja da se bori do kraja. Kuljić je, međutim, obećao upravo povratak sportskog žara, bitku do poslednjeg kola, u tom smislu i dočekuju ekipu Mladosti iz Lučana u ponedeljak, u narednom prvenstvenom kolu. Sa svojim saradnikom Dejanom Grujićem, jasno je rekao, pokušaće da napravi sasvim drugi tim, koji će ponovo stati na noge i možda već za godinu dana ponovo biti sastavni deo elite.

Futsal selekcije Srbije i Severne Makedonije igrale su nerešeno 1:1 u Vranju , u meču 3. kola kvalifikacija za plasman na Prvenstvo Evrope. Još jedno neubedljivo izdanje naše najbolje selekcije, koja je povela već u 4. minutu golom čarobnjaka na parketu Pršića, ali su gosti već kroz šest minuta poravnali rezultat, ispostavilo se da je bio i konačan. Istini za volju, naši reprezentativci stvorili su bezbroj prilika za pogodak, ali na golu naših južnih suseda bio je sjajni Petrovski, koji kao da je postavio barikade između stativa. Naredni meč u grupi- opet sa istim rivalom, samo na njihovom parketu. Danas razgovaramo sa tim menadžerom futsal selekcije Srbije Igorom Gačićem o dosadašnjim rezultatima, koji nisu na nivou onih na koje smo navikli kada su u pitanju srpski majstori na `petoparcu`

Naša emisija uvek je podržavala mlade, dečje, humanitarne akcije, sve čime se bave novi naraštaji, u nadi i uz želju da kudikamo imaju više sreće sa životom nego mi. Najavljujemo, stoga, sa zadovoljstvom dvadeseto izdanje ‚Mini maksi lige‚ u fudbalu, kroz razgovor koga je Slobodan Igrutinović napravio sa Vladanom Škorićem, idejnim tvorcem ove manifestacije i ujedno predsednikom Dečje fudbalske asocijacije. Dragan Stojković Piksi postao je selektor A reprezentacije Srbije i već kroz dva dana objavio prvi spisak igrača za utakmice sa Portugalijom, Republikom Irskom i Azerbejdžanom. U susret tim, mundijalskim kvalifikacijama, naš Milan Bigović razmenio je mišljenja sa poznatim internacionalcem, za razgovor uvek spremnim Ljubinkom Drulovićem. Kako on procenjuje izbor reprezentativaca, jesu li to momci koji će nam konačno doneti malo radosti u ovom sportu i hoće li Piksijev autoritet, o kome nema zbora, biti presudan kada su u pitanju njihova želja, volja i potezi na terenu- saznaćemo od nekadašnjeg fudbalera Partizana i više evropskih klubova.

Razgovaramo, tokom popodneva, sa majstorom gitare, liderom sastava `Point Blank` Dragoljubom Crnčevićem. I on, dabome, spada u kategoriju muzičara kojima beskrajno nedostaju svirke uživo, ali potpuno razume situacijuu kojoj se svet našao i želi samo zdravlja svim ljubiteljima rokenrola i ostatku sveta. Neželjenu pauzu u javnom muziciranju koristi za studijske radove, pa je tako malo eksperimentisao, snimivši najpre pesmu `U tvojoj bašti`, na srpskom i engleskom jeziku, na tekst našeg nikada zaboravljenog kolege Galeta Jankovića, a nedavno je udahnuo boju, ukus i miris obradi pesme `Bolujem ja`, za potrebe novog albuma Irene Blagojević, kojoj baš kao da je nedostajao takav zvuk, taj šmekerski `fazon` koga Crnke godinama neguje na našoj muzičkoj sceni. Naravno, podsetićemo se i dvostrukog albuma `Gitarologija`, na kome je Crnčević sarađivao sa najvećim imenima regiona, ti nosači zvuka po mnogima su nešto najbolje što se u poslednjih nekoliko decenija pojavilo na tržištu, našem i širom Balkana.

Kao i svake subote, i ove pratimo dešavanja iz sveta koji nas okružuje- pored sporta, tu su interesantni događaji iz javnog, kulturnog i umetničkog života, a našim slušaocima podelićemo i besplatne ulaznice za predstavu `Kazanova protiv Don Žuana`, koja se izvodi na sceni Opere i Teatra `Madlenijanum`. Pored postojećeg časopisa `Pupin`, pokrenutog pre osamnaest godina, stiže i i časopis grupe za istoriju Regionalnog centra `Pupin`, pod nazivom `Vajfert`, o njemu nam priča Nikola Konevski. U Maloj galeriji ULUPUDS-a u toku je izložba Katarine Anđelković, dok su radovi pirografije Ivana Đurića pred publikom od ponedeljka u Malom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Tokom marta, u okviru ciklusa `Koncerti u Galeriji`, izvode se čak četiri koncerta, s kojima nas upoznaje Ljubica Solunac iz Kulturnog centra Beograda. `Igre u vremenu`-naziv je izložbe slika Snežane Đorđević u Kragujevcu, u galeriji Doma omladine.

Izložba novoprimljenih članova ULUPUDS-a u toku je u galeriji SULUJ na Terazijama. Predstava `Sasvim novi dan`, u režiji našeg sagovornika Gorana Golovka, premijerno je izvedena u Dadovu. Sarita Vujković,  istoričarka umetnosti i direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci, dobila je priznanje kao autorka najbolje izložbe u 2020.godini u izboru `Art magazina`. U galeriji `Krug` u Petrovcu na Mlavi otvorena je nacionalna izložba `Ta divna Srbija`, u saradnji sa Internacionalnim savezom akvarelista. `Poleksija, volim vas`- naziv je postavke u Domu Jevrema Grujića. `Femix fest `- festival ženskog stvaralaštva, održava se od 12. do 14. marta u Beogradu. Premijera predstave `Dan kada ja više nije bilo ja`, po tekstu Ronalda Šimelpfeniga. u režiji Tare Manić, biće izvedena večeras na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

`Zvezdara teatar` donosi dugo očekivanu premijeru komada `Berači snova`, zakazanu za 11.mart, o tome nam priča glumica Biljana Đurović. U `Srećnoj galeriji` SKC-a u toku je treća samostalna izložba ilustratorke najlepših dečjih bajki Ane Grigorjev. `Nevid teatar` je na turneji širom Srbije do 13. marta, uz svoju `Patkicu Zlatku`. Umetnica Željka Aleksić predstavlja se novom izložbom u Domu omladine Beograda, pod nazivom `Plava laguna`. `Etnološki biseri Srbije`-naziv je izložbe fotografija Tomislava Grujičića Ravanjca, čoveka sveprisutnog na najlepšim manifestacijama širom Srbije, na kojima okom kamere beleži momente za nezaborav. `BITEF teatar` ima novu premijeru, predstavu `Seks-umetnost-komunizam`, koja se bavi nasleđem 20. veka iz perspektive tri revolucije koje su ga obeležile. Kristina Pirković predstaviće svoje crteže u galeriji `Haos` od utorka, 9.marta.

Galerija `Singidunum` 9. marta predstavlja izložbu  `Utkana nit`, sastavljenu od slika Isidore Ivanović i crteža Maje Đurović. Predstava `Deobe`, po romanu Dobrice Ćosića, premijera će biti 9.marta u Gračanici, o tome nam priča Igor Damnjanović. Sanja Krsmanović-Tasić najavljuje nam predstavu `Majke`, nastalu kao rezultat višemesečnog istraživanja fenomena majčinstva. Likovi u ovoj predstavi su likovi tri generacije ćerki, kao i lik sina, koji je u isto vreme muzičar predstave. Ćerke su takođe likovi Majke, Pramajke i Postmajke, a predstava koristi jezik pesme, muzike, pokreta i dijaloga. Konačno, prvakinja Beogradske opere, mecosporan Ljubica Vraneš, najavljuje predivan koncert u susret Danu žena, na sceni Narodnog pozorišta- nosi naziv `Ženama s ljubavlju`. 

Pre dva dana i zvanično je podneta inicijativa da ulicu u Beogradu dobije dugogodišnji urednik, novinar i voditelj naše kuće, legendarni Marko Marković, pratićemo ovu akciju kroz emisije koje slede, u nadi da neće mnogo vremena proteći do tada. I još mnogo interesantnih priča čućete danas u porodičnom magazinu Radio Beograda 1, čija je producentkinja Vesna Gemović. Uz ostalo, i nezaobilazni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milajana Stojanića.


Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво