Читај ми!

Izmrzla pšenica može da se oporavi

Dobra cena maline prošle godine podstakla je proizvođače da šire zasade. Stručnjaci kažu da za nove malinjake treba izabrati dobre parcele, nikako one na kojima je već bila malina, uraditi analizu zemljišta i nabaviti sertifikovan sadni materijal. To je put za uspešnu i kvalitetnu proizvodnju koja će i ove godine, po svemu sudeći, imati dobru prođu na tržištu.

U "Dunav osiguranju" od ove godine izmenjeni su uslovi za osiguranje useva i plodova od prolećnog mraza. Tim izmenama za svaku poljoprivrednu kulturu jasno je definisan datum kada kompanija preuzima rizik, odnosno kada nastupa njena obaveza da plati štetu od mraza. O tome smo razgovarali sa članom izvršnog odbora "Dunav osiguranja" Milošem Milanovićem.

Na pojedinim njivama u Vojvodini, posebno u Banatu, zbog niskih temperatura polovinom februara, ozimi usevi su izmrzli i požuteli. Stručnjaci kažu da usevi imaju dovoljno vremena da se oporave, mada ne isključuju mogućnost smanjenja prinosa. Važno je, kažu, da u narednom periodu ne bude velikih minusa jer su biljke već iznurene.

Čuvena peglana kobasica prvi je proizvod iz Pirota koji je dobio žig "ćuvarkuća" Privredne komore Srbije. Pored toga, lokalna samouprava je nedavno predala Zavodu za intelektualnu svojinu i elaborat za zaštitu geografskog porekla peglane kobasice, kako bi se taj autohtoni proizvod zaštitio od falsifikata.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 08.05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво