Читај ми!

Drugi dan vikenda pod strožim merama

Virus korona je u zamahu, i zato će ugostiteljski objekati i tržni centri raditi do 14 časova. Večeras stiže novi kontingent od 100 hiljada Sputnjik vakcina. Premijerka Ana Brnabić je rekla da sutra dobijamo dodatnih 58 i po hiljada Fajzer vakcina, a 5-og marta još pola miliona Sinofarm cepiva. Sednica Kriznog štaba biće održana sutra u 15 časova. Dok se čekaju novi podaci o broju zaraženih, lekari upozoravaju da je Srbija u velikom problemu. Navode da se ubrzano pune bolnice i da će se sa ovolikim brojem zaraženih smanjiti i broj vakcinisanih.

Patrijarh srpski Porfirije stiže u manastir Jasenovac i Eparhiju pakračko-slavonsku. Za Novosti dana govori Vladika pakračko - slavonski Jovan koji je jutros služio Svetu Liturgiju u zimskoj crkvi manastira Jasenovac udaljenoj oko dva kilometara od spomenika Kameni cvet koji je posvećen ustaškim žrtvama stradalim za vreme Drugog svetskog rata.

Danas je 29 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske. Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da Ustav iz 1992. godine predstavlja temelj ustavnog poretka Srpske i da na njemu počivaju sve vrednosti koje baštine njeno društvo i gradjani. Večeras će u Banja Luci biti održana svecana akademija koju će na drugom programu prenositi RTS.

Povećano zagađenje vazduha u velikim gradovima kao što su Beograd i Šabac ponovo je ovih dana aktuelizovalo pitanje da li i kako taj problem može da se reši na dugoročno održiv način? Stručnjaci upozoravaju da naše najveće fabrike, toplane i termoleketrane građene pre više od 30 godina i da više ne mogu da rade bez savremenih uređaja za prečišćavanje vazduha. U gradovima i opštinama sa druge strane sve vidljivije ekološke probleme pokušavaju da reše modernizacijom sistema za centralno grejanje i jeftinijim priključcima na gasnu mrežu. Država najavljuje ulaganja od preko 500 miliona evra u sisteme za odsumporavanje u termoelektranama.

Na inicijativu Evropske asocijacije udruženja obolelih od retkih bolesti poslednjeg dana februara obeležava se, više od jedne decenije, Međunarodni dan retkih bolesti. Cilj je podizanje svesti o retkim bolestima i upoznavanje javnosti o problemima sa kojima se sreću pacijenti i njihove porodice, ali i o mogućnostima da se uz potrebnu zdravstvenu i socijalnu podršku živi kvalitetniji i sadržajniji život.

Danas je u Muzeju savremene umetnosti, istoričarki umetnosti i fotografkinji Goranki Matić, dodeljena Nagrada Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmisanje kulture i umetnosti u medijima. Nagrada se tradicionalno uručuje 28. februara, na dan rođenja Tanje Petrović.

Urednik emisije: Nataša Raketić

Urednici vesti: Vladimir Mihajlović i Irena Jelovac

Producent: Svetlana Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво