Uoči setve kukuruza, nedostaje seme pojedinih hibrida

Vlada Srbije izmenila je uredbu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tim izmenama podsticaji po hektaru smanjeni su sa 5 hiljada 200 na 4 hiljade dinara, odnosno stavljena je van snage privremena mera pomoći države kroz regres za gorivo. Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović kaže da je na to uticala niža cena nafte i dodaje da će se u slučaju poremećaja na tržištu ponovo reagovati.

Poljoprivrednici koji su do sada dobijali subvencije po hektaru neće morati da podnose zahteve, nego će im novac automatski biti isplaćen na račun, od 10. marta. Novi korisnici subvencija, koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava pre 30.septembra 2020. treba da pošalju podatke na mejl podsticaji.pohektaru@minpolj.gov.rs

Ratari su počeli pripreme za prolećnu setvu. Očekuje se da će najviše površina - oko milion hektara, biti zasejano kukuruzom. Kako sada stoje stvari, setva će biti skuplja od lanjske i to najviše zbog đubriva, čija cena neprekidno raste. S druge strane, postoji problem sa nabavkom semena pojedinih hibrida. O tome smo razgovarali sa Životom Jovanovićem iz Instituta za kukuruz Zemun Polje, koji semenom snabdeva između 25 i 30 odsto tržišta.

Posle sastanka proizvođača sa predstavnicima Ministarstva, kao i razgovora ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa klaničarima, cene tovljenika počele su blago da rastu. Proizvođači se nadaju da će taj trend da se nastavi i u narednom periodu.

Voćari su počeli rezidbu i nadaju se dobrom rodu, ali i cenama.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 8,05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво