Читај ми!

Derbi do derbija

Odbojkaši Radničkog iz Kragujevca nalaze se u seriji izuzetno teških utakmica u domaćim takmičenjima i za sada im ide sve onako kako su samo mogli zamisliti. U polufinalu Kupa Srbije, dosta neočekivano, anulirali su ogromnu prednost Vojvodine iz prvog meča i izborili se za finale, koje će sa Ribnicom igrati 14. marta u Vrnjačkoj Banji. Kad smo već kod ekipe iz Kraljeva, Radnički i Ribnica sastali su se i u poslednjem prvenstvenom kolu, u dvorani `Jezero` bolji su bili domaćini i slavili pobedu u tri seta. Danas je na programu novi derbi, u novosadskoj hali `SPENS`, `lale` dočekuju Kragujevčane, željne pobede, ali i revanša za kiks u našem najmasovnijem takmičenju. Naš sagovornik, uoči ovog šlager susreta, biće Dragan Kobiljski, trener Radničkog, koji je apsolutno zadovoljan formom svojih igrača, ističe da sada ima ono što je želeo kada je došao u Šumadiju, pre trinaest meseci. Otkriva nam, takođe, da će se boriti na oba `fronta` i truditi se da osvoje oba pehara, u šampionatu i Kupu Srbije.

Ženska fudbalska reprezentacija Srbije u Turskoj je odigrala dve kontrolne utakmice, kako bi selektor Predrag Grozdanović proverio sve raspoložive snage i, čini se, posle ove akcije, ima dosta razloga za zadovoljstvo. Naše devojke najpre su remizirale u Alanji sa Ukrajinom 1:1, a potom u Beleku savladale Rusiju rezultatom 2:0. Posle dominacije u svim segmentima igre, pokazale su naše da iz meča u meč rastu kao tim i nema sumnje da će spremno dočekati naredne kvalifikacije. Selektor Predrag Grozdanović, u razgovoru za Radio Beograd 1,  ne krije da je prezadovoljan kompletnom slikom naše selekcije, igrom u oba meča i postignutim rezultatima. Inače, selektor je bio u prilici da proveri formu 23 igračice, među njima dosta mladih , onih koje dolaze, uključujući i istinski biser ove igre, Ninu Matejić, rođenu 2005. godine. Dobro je, možemo svi zajedno biti više nego zadovoljni slikom koju su predstavile igračice Srbije na prijateljskim utakmicama u Turskoj.

Karijeru naše najbolje džudistkinje u ovom času, Andree Stojadinov, emisija `Vreme sporta i razonode` pomno prati još dok su `zlatne kikice` srpskog sporta bile u mlađim kategorijama. Finiš prošle godine, uprkos haosu koji je na takmičenjima širom sveta nastao usled kovid pandemije, obeležila je sa čak tri medalje, a prošlog vikenda u svoju riznicu dodala je i bronzanu medalju osvojenu na Gren slem turniru u Tel Avivu. Mlada reprezentativka Srbije i džudistkinja Crvene zvezde u kategoriji do 48 kilograma, u Izraelu je nastavila blistavi niz rezultata na međunarodnoj sceni i u ovoj 2021 godini, pošto se, pobedom nad Francuskinjom Mari Klemen, okitila bronzanim odličjem. Prethodno, na putu do medalje, ostvarila je pobede protiv Gulkader Senturk (Turska), Šire Rišoniv (Izrael), Sabine Giliazove (Rusija). Kolekcija medalja i trofeja plavokose džudistkinje sve je veća, rivalke se dobro zamisle kada čuju da ih  na tatamiju očekuje Andrea, ona odavno nije više nepoznanica, a dobri rezultati sustižu jedan drugi. Pričaće nam o tome , kao i o planovima za ovu takmičarsku godinu tokom subotnjeg popodneva.

Kantautorka Irena Blagojević objavila je svoj treći album „Pero", čijih devet novih pesama predstavljaju logičan nastavak njenog soul džez stila sa primesom pop muzike, kakav je zabeležen na prethodnim izdanjima „Jutro bez ljubavi" (2010) i „Blistavi grad" (2016). Sa „Pera" je objavljen i singl i spot „Bolujem ja", kog je Irena Blagojević snimila sa jednim od muzičkih simbola Beograda, gitaristom Dragoljubom Crnčevićem Crnketom i njegovim bendom `Point Blank`. Nastavnica muzike, flautistkinja, solistkinja posebnog identiteta, vlasnica očiju koje jednostavno igraju, Irena Blagojević pričaće se nama tokom popodneva.

Budući da je ovo emisija koja u svakom svmom segmentu prati dešavanja oko nas, onda svakako moramo prozboriti koju i ove subote o vakcinama, bez kojih- definitivno- nećemo steći kolektivni imunitet, a onda neće biti ni zdravlja. Na sreću, veći, ozbiljniji deo već se odlučio za taj potez, mnogo je onih koji su primili i drugu dozu, i još isto tako puno onih koji će to tek učiniti u danima pred nama. Koliko je potrebno da se steknu antitela, da li obavezno to treba proveravati, kod kojih vakcina taj proces traje duže, kod kojih kvalitetnije, ima li uopšte razlike po tom pitanju-o tome ćemo danas pričati sa Marijom Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Fudbaleri Crvene zvezde toliko su oduševili ljubitelje fudbala, da je italijanska štampa prepuna komplimenata na njihov račun, a veliki broj odanih navijača dočekao je po povratku iz Italije bakljadom i ovacijama. Hrabro, mudro, kompetentno, ni časa s osećajem inferiornosti, igrali su protiv neuporedivo skupljeg rivala- istina, nisu pobedili, ali nisu ni izgubili u oba meča, čak ako ćemo realno- bili su bolji tim u oba susreta. Čućemo izjave Zvezdine ekspedicije po povratku iz Milane, kao i analizu njihove igre, koja je konačno ulila malo nade srpskom fudbalu da možemo da se vratimo gde smo bili, s kraja osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoleća.

Kako iskreno kažu u rukometnom klubu Partizan, kada je u martu prošle godine, zbog proglašenja vanredne situacije, došlo do prekida i poništenja čitave sezone, bilo je teško prihvatiti činjenicu da je višemesečni uloženi trud ostao nekrunisan makar borbom za titulu. Danas, 11 meseci kasnije, čini se da glad za trofejima odavno nije bila veća. To su u prvom meču plej-ofa na terenu pokazali rukometaši Partizana ubedljivom pobedom protiv ekipe Rudara u prvom kolu plej-ofa ARKUS lige 35:24. Sledi još jedan važan imeč za crno-bele rukometaše, utakmica sa Metaloplastikom, na tu temu razgovaramo sa Matijom Pižuricom, srednjim bekom RK Partizan.

U velikoj sali kruševačkog muzeja danas je otvorena gostujuća izložba `Vitezovi čeličnog neba-51. vazduhoplovna grupa`, naš sagovornik je Željko Kozlin, predsednik Unije ratnih veterana i invalida grada Beograda.. Zvanično je obeležen 189. rođendan Narodne biblioteke Srbije, o tome za našu emisiju govori Milena Đorđijević, kao i novopostavljeni vd upravnika Vladimir Pištalo. Martovski repertoar `Zvezdara teatra` donosi nam i dugo očekivanu premijeru komada `Berači snova`, po tekstu Vladimira Đurđevića, u režiji Božidara Đurđevića. Goranka Matić, istoričarka umetnosti i fotografkinja, ovogodišnja je dobitnica nagrade `Fondacije Tanja Petrović`. `Boli kolo`- to je naziv jedne od dve nove premijere u užičkom Narodnom pozorištu, u režiji Jovane Tomić, utiske nam iznosi glumica Biljana Zdravković.

`Dok Sinema DOB` je novi program Doma omladine Beograda, u okviru koga će jednom mesečno, tokom proleća i jeseni, biti održavane projekcije domaćih autorskih dokumentarnih ostvarenja. Petnaesti vojođanski `Brass festival` održava se večeras u Kulturnom centru Zrenjanina. Izložba radove umetnice Tanje Babić u toku je do 5. marta, pod nazivom `Lepota tajne`, u galeriji Singidunum. Postavka `Četvrta soba`, autorke Vesne Knežević otvorena je preksinoć u `Galeriji 73` na Banovom brdu. Promoterska kuća `Long Plej` poziva muzičare, bendove i autore da im se jave, da period pandemije iskoriste za pozitivne stvari, da sarađuju u raznim oblastima, pa je to odlična prilika za mlade snage da ostvare saradnju sa renomiranom produkcijom. Premijera predstave `Da se ja pitam`, `Bard teatra`, biće izvedena sutra uveče u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, repriza je 7. marta na istom mestu.

Tamara Jovanov  predstavlja samostalnu izložbu slika `Kolekcija trenutaka` u Savremenoj galeriji Zrenjanina. U izdanju `Kreativnog centra`, nedavno su objavljene dve nove knjige u serijalu o Kauboju Kosti- `Kauboj Kosta i Toma Tornado` i `Kauboj Kosta na rodeu`. Drama `Placebo`, Aleksandra Jugovića, u režiji Isidore Goncić premijerno je izvedena u Doma kulture Gračanica, u produkciji Narodnog pozorišta Priština. U valjevskom muzeju otvorena je izložba o Drugom svetskom ratu i okupaciji u tom području. Američki distributer `Haus of Film` otkupio je svetska prava za distribuciju srpskog igranog filma `Kralj Petar Prvi, reditelja Petra Ristovskog. Izložba o velikom srpskom pesniku i diplomati Jovanu Dučiću postavljena je u biblioteci Matice srpske. Poznata srpsko-švedska umetnica Aleksandra Stratimirović održala je majstorski kurs o svetlu studentima osnovnih i master studija u Institutu za umetničku igru.

`Mart- mesec frankofonije`, tokom koga svake godine ceo svet slavi francuski jezik i frankofone kulure, u pripremi je i kod nas, zahvaljujući Francuskom institutu iz Beograda. Projekat `Kreativno, nestrpljio, izazovno` u svom dvadesetom izdanju predstavlja slike i crteže Gorana Kovačevića. `DAH teatar`ovu sezonu počinje nagrađivanom predstavom `Zagonetka revolucije`, o kojoj nam priča Dijana Milošević. Izložba slika Aleksandre Kokotović sinoć je otvorena u galeriji Narodnog muzeja u Vranju. U četvrtak, 4. marta, udruženje `Tačka susretanja `u Salonu kod Porte u Vršcu priređuje veče pod nazivom `Umetnost kao način disanja`. Dodeljene su i Vukove nagrade, laskava priznanja ličnostima koje su, kako je navedeno, doprinele vrednovanju dostignuća iz našeg stvaralaštva, negovanja tradicije i predstavljanja srpske kulture u svetu. Među laureatima je i naš dugogodišnji saradnik, vitez kulinarstva Milijan Stojanić, ovoga puta nagrada mu je dodeljena kao publicisti, jer je akademik gastronomije iz Kosjerića, tokom svog radnog veka, objavio dosta knjiga koja nisu usko vezana za njegovu osnovnu profesiju kulinara.

U emisiji čija je producentkinja Vesna Gemović, slušaćemo ovog popodneva, kao i obično, muziku iz zlatnih osamdesetih godina, domaću i stranu, refrene koji doprinose dobrom raspoloženju. Oporostićemo se, notama, od Vojkana Borisavljevića, kompozitora, aranžera, dirigenta, producenta, tvorca brojnih hitova zabavne muzike, kao i ostvarenja za radio, tv i pozorište, koji će u utorak biti ispraćen na poslednji počinak u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Pratićemo i kretanje rezultata na utakmicama našeg šampionata, kao i značajnijih evropskih prvenstava u fudbalu, kao i druge aktuelnosti iz sveta koji nas okružuje

 

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво