Jeste li za hamburger iz laboratorije?

Najbogatiji čovek na svetu, osnivač kompanije "Majkorosoft", Amerikanac Bil Gejts, na Vikipediji predstavljen kao preduzetnik i filantrop, ali sada već i dobro poznat kao neka vrsta magneta za teoretičare zavere o virusu korona, nedavno je izjavio - i izazvao dodatne kontroverze - kako veruje da će bogate države pomoći globalnoj borbi protiv klimatskih promena tako što će govedinu zameniti sintetičkim mesom, onim iz laboratorija, ili pak biljnim zamenama. Može li pravljenje mesa u laboratorijama zaista pomoći čovečanstvu u borbi protiv klimatskih promena, ali i gladi, kao i o tome da li je ono štetno ili, baš naprotiv, korisno za naše zdravlje, razgovaraćemo sa doktorom Milanom Ž. Baltićem, profesorom u penziji Fakulteta za veterinarsku medicinu u Beogradu i nekadašnjim šefom Katedre za higijenu i tehnologiju namirnica i autorom rada „Meso in vitro – mogućnosti nemogućeg”.

Sa kakvim nadama, očekivanjima i u kakvom raspoloženju, posle duge pauze zbog epidemije virusa korona, korisnici domova za stare dočekuju mogućnost ponovnog susreta sa najbližima, čućemo od psihologa Branke Kordić, koja i sama živi u jednoj od takvih ustanova.

Baš ovog februara koji je na isteku, navršilo se 40 godina od kada se pojavio album "Paket aranžman",  kog poznavaoci savaremenih muzičkih tokova karakterišu kao "ploču koja je promenila SFRJ i definitivno okrenula naopačke muzički mainstream na brdovitom Balkanu". U slavu i sećanje na taj izuzetni trenutak u našoj novjoj istoriji, posebno istoriji popularne kulture, gost "Magazina na Prvom" biće muzički novinar i kritičar Petar Janjatović.

Kulturna javnost je sa zaprepašćenjem primila vest da Vlada Republike Srbije ima nameru da Prirodnjački muzej u Beogradu, instituciju sa bogatom istorijom dugom 125 godina i ogromnim nacionalnim značajem, pretvori u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Zašto je i kako Prirodnjački muzej, koji nije uspeo da se izbori ni za samostalnu zgradu u kojoj bi mogao da trajno izloži blago iz svojih depoa, dospeo u još težu situaciju - više detalja čućemo u razgovoru sa Aleksandrom Savić, muzejskim savetnik, načelnicom Odeljenja za edukaciju i komunikaciju.

Sa vama - Elizabeta Arsenović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво