Izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve

U Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru počeo je izborni Sabor Svetog arhijerejskog Sinoda, na kojem će Srpska pravoslavna crkva dobiti 46. patrijarha. Početak Sabora označila su zvona sa Hrama. Saboru predsedava episkop sremski Vasilije. Prisustvuje 36 vladika od ukupno 39 koliko ih je u Sinodu. Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz kojeg se izvlači koverat sa imenom novog patrijarha. U Hramu Svetog Save jutros je služena liturgija sa prizivom Svetog duha, uobičajena za početak svakog Sabora. Zbog epidemijske situacije, Sabor prvi put ne zaseda u zgradi Patrijaršije.

U Srbiji je do sada vakcinisano više od milion građana. Naša zemlja je šesta u svetu, druga u Evropi i prva u regionu po broju vakcinisanih na milion stanovnika. U nedelju, Rusija šalje Srbiji još 50 hiljada vakcina Sputnjik, najavio je ministar Nenad Popović. U ponedeljak bi trebalo da stigne još 40 hiljada vakcine ,,Fajzer", a u martu 125 hiljada doza Astra Zeneke iz Velike Britanije.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem o jačanju dobrosusedskih odnosa dveju zemalja, unapređenju ekonomske saradnje i međusobnoj podršci na evropskom putu. Predsednik Vučić je naveo konkretne projekte koji bi doprineli boljem povezivanju i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, poput modernizacije železničke pruge do Skoplja i jačanja infrastrukture na graničnim prelazima. Ministar Osmani je zahvalio na donaciji vakcina, koje su omogućile da počne vakcinacija građana Severne Makedonije.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Australijan opena u Melburnu, pošto je savladao Rusa Aslana Karaceva sa 3:0, po setovima 6:3, 6:4, 6:2. Đoković će se u nedelju boriti za devetu titulu u Melburnu. Protivnik će mu biti pobednik duela između Rusa Danila Medvedeva i Grka Stefanosa Cicipasa. U ženskoj konkurenciji, u finalu će igrati Japanka Naomi Osaka i Amerikanka Dženifer Brejdi.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Nenad Selaković i Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво