Vakcinacija protiv Kovida 19 i tokom praznika

Epidemijska situacija u Srbiji se pogoršava. Epidemiolozi upozoravaju da su rizik za širenje zaraze gužve u zimskim turističkim centrima. Zbog državnog praznika, pred nama je produženi vikend. Zlatibor očekuje dolazak oko 30 hiljada gostiju, a Kopaonik - 10 hiljada skijaša. Očekuje se i povećan broj gostiju u banjskim centrima. Lekari kažu da se sa zimovanja vraćaju zaražene čitave porodice i pozivaju građane da se pridržavaju mera gde god da su. Proces vakcinacije u Srbiji odvijaće se po unapred utvrđenom planu, bez prekida i tokom predstojećih praznika, saopšteno je iz Vlade.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da bi do kraja februara Srbija trebalo da dobije vakcinu i četvrtog proizvođača, britansko-švedske Astra-Zeneke. Ona je za Televiziju Pink rekla kako se očekuje da će stići između 120 hiljada i 150 hiljada doza. Navela je da se druga doza Astra-Zenekinog cepiva daje tek posle 12 nedelja. Prema njenim rečima, čeka se zvanična potvrda tog proizvođača.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banja Luci počela je vakcinacija ruskom vakcinom Sputnjik. Prvi su vakcinisani zdravstveni radnici u kovid odeljenjima. Za vakcinisanje zdravstvenih radnika u Srpskoj i Vlada Srbije izdvojila je 5 hiljada vakcina. Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić očekuje da bi u drugoj polovini februara u Srpskoj mogla početi masovna vakcinacija.

Svi koji iz Srbije idu u Sloveniju, od sutra mogu da uđu u tu zemlju ako su primili Fajzerovu, Moderninu ili Astra-Zenekinu vakcinu, ili imaju negativan Pi-Si-Ar test. Zbog manjeg broja novozaraženih, u Sloveniji se ukida zabrana kretanja između regija.

Danas se završava predizborna kampanja za parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji, koji će biti održani u nedelju četrnaestog februara.Zbog pandemije, kampanja je trajala kraće nego što je to uobičajeno, a bili su zabranjeni i veći skupovi. Srpsku zajednicu predstavljaju tri politička subjekta, čiji kandidati će pokušati da osvoje deset mandata, koji su zagarantovani za Srbe i kosovskom parlamentu.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u osminu finala Australijan opena, pošto je  savladao Amerikanca Tejlora Frica sa 3:2 u setovima. Đoković je vodio 2:0, ali se potom povredio i izgubio treći i četvrti set, a potom je uspeo da dobije peti odlučujući set. Njegov naredni rival biće Kanađanin Miloš Raonić.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Nenad Selaković i Tina Amić.

Producent Srđan Manojlović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво