Читај ми!

Radio svira za nas

Unesko je uputio poziv, Radio Beograd ga prihvatio sa zadovoljstvom i tako danas, 13. februara, kroz razne programske sadržaje, na našim programima govorimo o evoluciji, vezama i inovacijama u čarobnom radijskom svetu. Davne 1946. godine, na ovaj dan, prvi put je emitovan program Radija Ujedinjenih nacija, a od 2011. godine Unesko 13. februar obeležava kao Međunarodni dan radija. Naša kuća apsolutno ima čime da se pohvali, jedna je od onih koja drži korak sa modernim, savremenim stermljenjima i- pored starog, proverenog slušalačkog auditorijuma- sve više okuplja i mlađe generacije, koje nas slušaju preko interneta, društvenih mreža i, svakako, posredstvom multimedijalne platforme RTS Planeta. Imamo i 4 tematska muzička kanala, pored redovnih programa, a još četiri su u pripremi. Ne treba zaboraviti nikako ni činjenicu da se digitalizacija svih studija Radio Beograda privodi kraju, da se naši novinari s terena javljaju najsavremenijim sredstvima i da su nas `neki novi klinci` apsolutno prihvatili. Na ove teme danas govore Zorana Bojičić, direktorka tehnike Radio Beograda i Snežana Grujić, rukovodilac Službe medijskih usluga Radio Beograda.

Posle uspešne provere kandidata za reprezentaciju Srbije u Banatskom Karlovcu 6. februara, koja je izuzetno dobro odjeknula u sportskoj javnosti, na red je došao i prvi turnir reprezentacija na tlu Srbije, od osnivanja Saveza košarkaša u kolicima Srbije daleke 2004. godine. Danas se u malenom, ali gostoprimljivom Bojniku na jugu Srbije održava međunarodni turnir za košarkaše u kolicima, na kome će- pored naše reprezentacije- učestvovati i selekcije Bugarske i Crne Gore. Vladimir Kuzmanović, predsednik Udruženja naših basketaša u kolicima, javljaće nam se tokom emisije, kako bi nam dočarao druženje sportista i upoznao s rezultatima ekipe koju, u svojstvu trenera, s klupe predvodi Slobodan Banjac. Iskoristićemo priliku da Kuzmanovića priupitamo i o očekivanjima uoči današnjih polufinalnih utakmica Kupa Radivoja Koraća, podsećamo- u borbi za finale sastaju se Mega i Vojvodina, odnosno Partizan i Crvena zvezda, koja je došla u potpuno podmlađenom sastavu, zbog aktuelne pandemije korone. 

Počelo je novo prvenstvo za vaterpolistkinje, Crvena zvezda jasno poručuje da osmi idu na osvajanje titule prvaka Srbije. U prvoj utakmici novog šampionata, duelu Zvezde i Spartaka iz Subotice,nije se postavljalo pitanje pobednika, pošto su domaće igračice od početka do kraja diktirale ritam utakmice, ali je ovaj susret bio značajan za Sesiliju Diaz Mesu, 24-godišnju igračicu sa Kube, koja je debitovala za crveno-bele. Bivša igračica Senteša i Uraločke nije igrala previše, ali je ostavila odličan utisak i postigla čak sedam golova. O njoj, ali i o podmlađenom kadru koga ima na raspolaganju govori nam šefica struke Zvezdinih vaterpolistkinja Dragana Ivković. 

I to, naravno, nije sve što se tiče sporta, pratićemo i brojne druge sportove, kao i kretanje rezulatata na utakmicama Ling Long Super lige Srbije, kao i značajnijih evropskih fudbalskih šampionata. Navikli smo, takođe, naše slušaoce, da pomno pratimo i druga dešavanja iz sveta koji nas okružuje, iz kulture, kao i javnog i umetničkog života. U `Galeriji 73`  otvorena je izložba  slika `Konradova bašta`, Jana Agarskog, umetnika rođenog 1962. godine u Staroj Pazovi-o ovoj postavci govori nam direktorka galerije Mirela Pudar. Izložba koja posetiocima nudi nostalgično podsećanje na godine u kojima su satira i humor oblikovali jugoslvensku stvarnost postavljena je u Etnografskom muzeju, nosi naziv `Seljak u karikaturi `Ježa` 1935.-1990`. U galeriji `Singidunum`  je kolektivna izložba Sekcije za tekstil i savremeno odevanje, na temu eksperimenta u kulturi, dok je na sceni Beogradskog dramskog pozorišta aktuelna premijera `Jugojugoslavija`, o kojoj nam priča jedan od glavnih aktera, Jelena Čvorović- Paunović.

Umetničko udruženje `Tačka susretanja` u salonu kraj Porte u Vršcu obeležiće 7 godina psotojanja, i to- razume se-radno, o tome nam priča Marija Vasić-Kanački, osnivač i glavna `karika` ovog okupljališta poklonika umetnosti i lepe misli. Dvadeseto Bijenale studentske grafike Srbije počelo je prošle subote i traje do 6. marta u Velikoj galeriji i Galeriji Doma kulture "Studentski grad" . Gradska biblioteka u Subotici organizuje 13. po redu kviz za podsticanje čitanja u osnovnim školama „Čitam i skitam". Ovogodišnji „Čitam i skitam" biće posvećen drvetu, pa je slogan kviza „Gde god nađeš zgodno mesto, tu drvo posadi" .Ivana Kovačević, nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ `Dragan Hercog` u Beogradu jedna je od dobitnica Svetosavske nagrade, za postignute rezultate u obrazovno-vaspitnom radu sa učenicima. Takođe, Ivana se našla i među 50 najboljih prosvetnih radnika na svetu.

Galerija "Čedomir Krstić" u Pirotu, na čijem je čelu istoričar umetnosti Radmila Vlatković, ove godine obeležava četrdeset godina postojanja i rada. Tim povodom, kako kaže direktorka Vlatković, biće organizovano niz izložbi i postavki . Repertoar Kruševačkog pozorišta bogatiji je za još jednu predstavu. Prema tekstu „Prozor", Nataše Rajković, predstavu „Za sada je sve OK" režirala je Snežana Trišić . U Severnoj Makedoniji je nedavno objavljen zbornik pod naslovom „U ljubavi je istina" , u kojem se nalaze poslovice, mudre misli i aforizmi o ženi, ljubavi i braku. U ovoj knjizi, koju je priredio književnik i prevodilac Mile Đorđijoski, zastupljeno je i troje pančevačkih aforističara: Aleksandra Filipović, Zoran T. Popović  i Aleksandar Čotrić . Oni su među autorima s najvećim brojem aforizama. Na tu temu, priča nam Aleksandra Filipović jedna od retkih dama u svetu aforizama i satire , čak i u evropskim okvirima.

Navikli smo slušaoce ovog, porodičnog radio magazina, da budemo aktuelni i po pitanju noviteta muzičke scene. Emitujemo stare dobre refrene iz osamdesetih godina prošlog veka, ali i redovno informišemo o svemu što se objavljuje kod nas, bez obzira na muzičke žanrove. Ove subote takođe nekoliko informacija iz sveta muzike i diskografije. U godini u kojoj obeležava četiri decenije rada, niška grupa `Kerber` objavila je novi singl `Bestraga sve`, o kome nam priča frontmen ovog benda Goran Gale Šepa.  Ruski saksofonista Oleg Kirejev je, uz podršku kuće `Metropolis Music`, objavio novo izdanje „Jazz Classic". Ovo je prvi džez projekat objavljen za srpsku muzičku kuću koji su zajednički snimili srpski džezeri i ruski muzičar. Novi singl ima i VIS `Limunada`, ovaj osvežavajući sastav sigurno će obradovati svoje navijače pesmom `Ne tuguj, dušo`.

Konačno, nagrada za životno delo, koju `Nišvil` džez festival tradicionalno dodeljuje zaslužnim srpskim muzičarima, ove godine biće uručena Jovi Radovanoviću i grupi "Sedmorica mladih", sastavu koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, kao ansambl koji je 33 godine svirao neprekidno zajedno. O velikoj grupi, koja je tolike godine plenila šalom, humorom, ali i profesionalnošću i izuzetnim kvalitetom muziciranja, govori direktor festivala `Nišvil` Ivan Blagojević.

Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije nominovala je za veliku nagradu `Crni biser`, koju dodeljuje prestižna Evropska organizacija za retke bolesti , mladu pesnikinju Anu Ilić iz Vladičinog Hana. Upravni odbor Anu je svrstao među pet finalista, što ova divna devojčica, s razlogom, smatra velikom čašću i priznanjem. Konačni pobednik će biti objavljen posle javnog glasanja, 24. februara, ali je već ovo velika pobeda za Anu i njenu familiju, koja je izvela na pravi put i omogućila da se pravovremeno i kvalitetno umetnički izražava i predstavlja svoje radove. Navijamo za nju, a slobodno možete i glasati, ima još desetak dana da svojim potezom dodatno ulepšate život nadarenoj autorki s juga Srbije.

Ovogodišnji dobitnik Statuete "Joakim Vujić" , koju kragujevački Knjaževsko srpski teatar decenijama unazad dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji  je profesor i reditelj Svetozar Rapajić. I to nije sve što se tiče nagrada-čućemo direktora ovog pozorišta Miloša Krstovića.Ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu sutra veče će na Velikoj sceni nacionalne muzičke kuče održati koncert napolitanskih pesama. Ko su bili argentinski gauči, kako su živeli, kako oblačili- možemo da saznamo na izložbi o Martinu Fjeru, u Etnografskom muzeju. U Muzeju afričkih umetnosti, popularnom MAU, u saradnji sa dečjim orkestrom `Muzika sveta`, organizuje muzičku radionice `U ritmu Afrike`, za decu od 7 do 14 godina, koja traje od februara do juna meseca.

I ove subote čućemo novi predlog jelovnik za koga je zadužen Milijan Stojanić, vitez kulinarstva, akademik gastronomije, čovek iz Ginisove knjige rekorda i, od pre nekoliko dana, nosilac Vukove diplome za svoj rad. Neće nedostajati ni dobre muzike, različitih žanrova i godina proizvodnje, za sve ukuse.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.   



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво