O zagoneci i zagonetarstvu

Volite li uz prvu jutarnju kafu da rešite poneku skandinavku? U skandinavci uvek saznate nešto novo, a i razbudi vas bolje i od kafe. U enigmatskim listovima pored skandinavki ima i drugih vrsta zagonetki, pa ćete vi možda više uživati u osmosmerki.

„Prijatelj srpske mladeži" bio je prvi srpski list koji je objavljivao zagonetke, a njegov osnivač bio je Đorđe Natošević. On je sakupio preko hiljadu narodnih zagonetki i dve hiljade pitalica, a u „Letopisu Matice srpske" objavio je i svoj esej „O zagoneci", koji predstavlja osnovu teorije srpske enigmatike. Ne zovemo bez razloga Đorđa Natoševića „ocem srpskog zagonetarstva". No, da se ja vratim skandinavci. Da vidimo: grad na Aljaski, sedam slova...

Kad smo već kod gradova i zagonetaka, znate li da je Sombor jedan od prvih centara srpskog zagonetarstva? Upravo tu je pokrenut list „Prijatelj srpske mladeži". Danas kod nas postoji mnogo drugih zagonetačkih listova, a najdugovečniji je „Enigma" (danas „Novosti enigma"). Zanimljivo je i to da i u starijim i u novijim izdanjima raznih listova koji se bave enigmatikom, u tekstovima vrsnih domaćih poznavalaca ove teme, srećemo varijacije u terminologiji. Treba li upotrebiti reč grčkog porekla - enigmatika ili se ipak okrenuti domaćim ekvivalentima - zagonetarstvo i zagonetaštvo? Da li je onaj ko sastavlja enigme ili zagonetke enigmata, enigmatičar ili pak zagonetač?

Autor teksta: Katarina Kostić, student (Srpski jezik i književnost, Filološki fakultet, Beograd)

Glumac - Feđa Stojanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво