Читај ми!

Ide `Želja` lajkovačkom prugom

Prava senzacija i značajno pojačanje ekipi lajkovačkog Železničara je dolazak Ane Bjelica, zlatne reprezentativke Srbije, aktuelne evropske i svetske šampionke. Njeno prisustvo odmah se osetilo kroz prve utakmice, posebno u prvoj utakmici polufinala Kupa Srbije, u kojoj je popularna `dizelka`, u komšijskom derbiju s TENT-om, deklasirala Obrenovčanke. Najefikasnija u ekipi `Želje` bila je upravo Bjelica, sa 23 ostvarena poena, a kako se našla u ovoj sredini umesto u Kini, kako se izborila s pozitivnim virusom korone i o drugim interesantnim temama iz odbojke i van nje govori nam danas u emisiji `Vreme sporta i razonode`.

Serija `Tajne vinove loze` zaokupila je pažnju televizijskog auditorijuma, s njom i lik Anje Tomović, koga uverljivo dočarava mlada glumica Vanja Nenadić, naša današnja sagovornica. Pre neki dan je proslavila rođendan, lepši poklon od emitovanja ove serije nije mogla da dobije, jer je sada, kroz tu ulogu, došlo `na naplatu` sve ono što je poslednjih godina radila u teatru i na malim ekranima, u serijama i filmovima. Vanja, inače rođena Somborka, druželjubiva je i radoznala, voli da piše, vodi dnevnik, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve. Osvojila je publiku debitantskom ulogom u filmu "Biser Bojane", u kojem je igrala sa Mimom Karadžićem i Andrijom Miloševićem., gledaoci je znaju i iz serija `Komšije` i `Tajkun`, eto sada i `Vinove loze`, po kojoj je već uveliko prepoznaju na ulici, a njoj otvara vrata za brojne naredne uloge u kojima će moći da iskaže sav svoj talenat.

Tokom emisije razgovaramo i sa glavnim trenerom badminton reprezentacija Srbije, Milanom Barbirom, i to o uslovima za trening i takmičenja u doba pandemije, trenutnoj realizaciji programa i planova rada, rezultatskim ciljevima. Većina njegovih planova vezana je za mlade, s kojima planira da `napadne` i najveća svetska takmičenja, poput Olimpijskih igara u Parizu. Upravo pripadnici mlađe generacije doprineli su da se, u poslednje vreme, za Srbiju čuje i na badminton terenima, jer su vrlo aktivno učestvovali na jakim međunarodnim turnirima, neretko osvajajući i trofeje i priznanja. Cilj je, svakako, i omasovljenje ovog sporta kod nas, jer je i zdrav, atraktivan i dinamičan, tako da opravdano verujemo da će naći svoje istaknuto mesto kod najšire populacije.

Ni pandemija nije sprečila održavanje 29. Zimskog fudbalskog turnir Čukarica, koji se odvija do 28. februara u Beogradu, u organizaciji Gradske Opštine Čukarica, u saradnji sa Fudbalskim savezom Beograda. Svojevremeno je nastao sa idejom da, utakmicama i takmičenjem u zimskom peridu, omogući amaterskim klubovima da se što bolje pripreme za predstojeće prvenstvo. Ovogodišnji turnir igra se na terenima FSB-a na Adi Ciganliji, uz učešće 16 ekipa-10 sa teritorije opštine i šest iz drugih delova grada. Promoter je proslavljeni fudbalski reprezentativac i fudbalski golman Stevan Dika Stojanovića. O samom turniru i uslovima u kojima se odvija, ovog popodneva razgovaramo sa predsednikom gradske opštine Čukarica Srđanom Kolarićem, koji je- sa svojim saradnicima- kao jedan od primarnih zadataka odredio podršku sportu, od onog u školama do ovakvih manifestacija, na kojima se promovišu fer plej i sportska druženja.Turnir su prošlog vikenda otvorili fudbaleri Zvezdare i Leštana, uspešnija je bila ekipa sa Bulbuldera i slavila rezultatom 2:1.

Teniski stručnjak Goran Bubanj naš je sagovornik ove subote u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Australiji, od mečeva ATP kupa do turnira koji slede. Predstavljamo i rukometni klub Dubočica iz Leskovca, koji se plasirao u plej-of naše elitne divizije i navijačima podgrejao nadu da bi več uskoro u svom gradu mogli da gledaju i utakmice evropskih kupova. Idemo u susret i `Evropa kupu` za skijašice u slalomu i veleslalomu, koji se dešava na Kopaoniku od 22. do 25. februara. Očekuje se dolazak oko dve stotine takmičarki , naš glavni adut za ovo takmičenje je Nevena Ignjatović, koja iza sebe ima već dosta uspeha na međunarodnim nadmetanjima.

Aleksandar Đuričić upravo je objavio knjigu `Glogi`, o velikom glumcu Nebojši Glogovcu, koji nas je prerano napustio. Polaznici leskovačke škole stripa `Nikola Mitrović Kokan` sa svakog festivala na kome su učestvovali doneli su makar po jednu međunarodnu nagradu, iz Hrvatske nedavno-čak šest. U toku je prvi festival Beogradske filharmonije, koji traje do 13. februara. Na sceni `Pera Dobrović` Srpskog Narodnog pozorišta premijerno je izvedena predstava `Amateri`, u izvođenju Novosadskog novog teatra, o tome nam priča glumica Sanja Ristić-Krajnov. Grupa `Neverne bebe`, u susret novom albumu, ima novi singl, u kome im se priključio Đorđe Miljenović- Skaj Vikler, kako teče njihova `Reka ljubavi` ispričaće nam lider benda Milan Đurđević.

Posle mnogo godina, Zagrebački plesni ansambl gostuje u Beogradu, i to večeras u `Bitef teatru`. Večeras je i koncert `Svetlosti pozornice`, na sceni Opere i Teatra `Madlenijanum`. Jugoslovenska kinoteka upravo priređuje ciklus filmova posvećen Miri Furlan i njenim radovima. Izložba o dr Đorđu Radiću, pod nazivom `Perom i delom među svima najveći`, otvorena je u Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Svečana premijera filma `Jedini izlaz`, Darka Nikolića, sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi, održaće se 10. februara u bioskopu `Sinepleks Ušće`, dan kasnije ovo ostvarenje počinje svoj život u dvoranama širom Srbije. O `Jedinom izlazu` govori nam jedan od njegovih protagonista, glumac Milan Čučilović.

3D izložba vajarske sekcije ULUPUDS-a u toku je do 12. februara u Maloj galeriji ovog zdanja. Projekat `Kreativno, nestrpljivo, izazovno` predstavlja grafike Vesne Stajčič, i to pod nazivom `Ka Mesecu`. Muzičke večeri na `Kolarcu` ponovo se odvijaju uz prisustvo ograničenog broja posetilaca, što raduje umetnike. U izdanju `Kreativnog centra` objavljene su dve nove slikovnice iz serijala o Mami Mu. U Kruševačkom muzeju otvorena je gostujuća izložba Narodnog muzeja Kraljeva, pod nazivom `Kultura sećanja`. Prva izložba u renoviranom Muzeju savremene umetnosti Beograda otvorena je juče- dvanaest radova pod nazivom `Stanice`, predstavlja umetnica Ljiljana Šunjevarić.

Žiri književnog konkursa `Slobodna tema 2020` doneo je odluku o najuspešnijim učesnicima. Povodom 60 godina od smrti Branka Miljkovića i pedeset od uspostavljanja nagrade koja nosi njegovo ime, biće otvoren konkurs za najlepše pesmu inspirisanu Miljkovićevim delom, pod nazivom `Brankova pohvala o svetu`, o čemu nam priča potomak velikog pesnika Uroš Miljković. Beogradski rok bend `Negativ` održaće koncert 13. februara u `Kombank dvorani` u Beogradu. Sutra i preksutra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine odvijaju se koncerti u čast Vlade Divljana, za našu emisiju govori njegov `saborac` Zdenko Kolar. Centar za grafiku FLU udomio je zajednički projekat Une Knežević, Milice Popović i Aleksandra Rakezića, izložbu `Anastazija`, koja će moći da se pogleda do 20. februara.

Uz dobre stare domaće i strane muzičke hitove iz osamdesetih godina prošlog veka, ali i uz novitete sa top-lista, trudimo se da doprinesemo razonodi naših cenjenih slušalaca. Za to će se, po običaju, potruditi i vitez kulinarstva Milijan Stojanić, koji - kao i uvek- ima novi predlog jelovnika za nedeljni ručak.


Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво