Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Danas je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Obeležava se u spomen na dan kada je 1945-te godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Na Spomenik žrtvama genocida, na Starom sajmištu u Beogradu položeni su venci. "Srbija pamti! - napisao je Instagramu predsednik Vučić. Holokaust je simbol sunovrata čovečanstva i njegove strahote se nikada ne smeju zaboraviti i ponoviti, poručila je premijerka Ana Brnabić na naučnoj konferenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

U Srbiji se nastavlja vakcinacija protiv korona virusa. Prema poslednjim podacima, vakcinisano je više od 322 hiljade građana. Samo u dve hale beogradskog Sajma do sada 25 hiljada. Po broju vakcinisanih na milion stanovnika -  Srbija je treća u Evropi, iza Velike Britanije i Malte. Srbija je jedina zemlja u svetu koja u ovom trenutku koristi vakcine tri proizvođača - Fajzer Biontekovu, Sputnjik Ve i Sinofarmovu vakcinu, dok 41-na zemlja koristi samo jednu vrstu. U svetu je trenutno nešto više od 69 miliona vakcinisanih ljudi. Imunizacija se sprovodi u 62 zemlje sveta, sa 10 kombinacija vakcina, a najzastupljenija je Fajzer Biontekova.

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka neće učestvovati na današnjem sastanku sa Evropskom unijom, posvećenom isporukama vakcine tog proizvođača, tvrdi neimenovani izvor u Uniji, a prenosi Rojters. Kako se navodi, razlog je taj što Brisel neprekidno zahteva od AstraZeneke dodatna objašnjenja povodom najava da će smanjiti isporuke vakcina članicama Unije u prvom kvartalu ove godine.

Posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kada je zaključeno da se Zapadni Balkan nalazi na listi zajedničkih spoljnopolitičkih prioritera nove američke administracije i Nemačke, Džozef Bajden je telefonom razgovarao prvi put i sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Razmenjena su mišljenja o odnosima dve zemlje ali i o situaciji u svetu.

Na Savindan, svečano će biti otkriven spomenik jednom od najznačajnijih srpskih vladara i utemeljivaču srpske države Stefanu Nemanji. Spomenik ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, napravljen je u bronzi. Visok je 23 i po metra, a težak oko 80 tona. Iz Moskve je u Beograd dopreman sukcesivno, u delovima.  Zbog otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, biće izmenjen režim javnog gradskog prevoza od 17 do 22 časa. Kako je najavljeno, manifestaciji će prisustvovati najviši državni zvaničnici. Svečanost počinje u 20 časova. Prenos je na Prvom programu Radio Beograda.

Pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog Savu. To je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti. Zaštitnik je prosvetnih ustanova. Savindan je u Srbiji školska slava, pa u školama danas nema nastave. Zbog epidemije, školska slava se obeležava skromije. Neće biti ni Svetosavske akademije u Narodnom pozorištu, ali će na Drugom programu RTS-a  u 18 časova biti prikazana emisija "Stopama Svetog Save."

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Nenad Selaković i Tina Amić.

Producent Svetlana Stevanović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво